Dostupni linkovi

Ukrajinska mornarica kaže da su tijeku pripreme za izvoz žitarica


Radnici skladište žito na terminalu tijekom žetve ječma u regiji Odesa, dok se ruski napad na Ukrajinu nastavlja, Ukrajina, 23. lipnja 2022.
Radnici skladište žito na terminalu tijekom žetve ječma u regiji Odesa, dok se ruski napad na Ukrajinu nastavlja, Ukrajina, 23. lipnja 2022.

Ukrajinska mornarica potvrdila je 27. srpnja da su započeli radovi u tri ukrajinske crnomorske luke s ciljem pripreme za nastavak izvoza žitarica.

"U vezi s potpisivanjem sporazuma o deblokadi ukrajinskih luka za izvoz žitarica nastavljen je rad u lukama Odesa, Čornomorsk i Pivdenij", objavila je mornarica na Facebooku.

"Odlazak i dolazak brodova u morske luke odvijat će se formiranjem karavane koja će pratiti vodeći brod", dodaje se.

Rusija i Ukrajina potpisale su 22. srpnja odvojene sporazume s Turskom i Ujedinjenim narodima (UN) kojima se otvara put za izvoz milijuna tona očajnički potrebnih ukrajinskih žitarica – kao i ruskog žita i gnojiva – čime je okončan zastoj zbog rata koji je ugrozio sigurnost hrane diljem svijeta.

Prema sporazumu, Rusija se složila da neće ciljati na luke dok su žitarice u tranzitu, dok se Ukrajina obvezala voditi teretne brodove kroz vode koje su minirane.

Međutim, sporazum je za manje od 24 sata doveden u pitanje, kada su dva ruska projektila gađala luku u gradu Odesi.

Rusija je rekla da je cilj napada bila vojna infrastruktura u luci Odesi.

Vatrogasci gase požar u luci Odesa, 23. srpnja 2022.
Vatrogasci gase požar u luci Odesa, 23. srpnja 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je napad pokazao da se Moskvi ne može vjerovati da će se pridržavati dogovora i optužio Rusiju za "barbarstvo".

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko upozorio je 27. srpnja da bi dogovor mogao propasti ako se ne uklone prepreke ruskom poljoprivrednom izvozu, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Unatoč neizvjesnosti, glasnogovornik vojne uprave Odesa Serhij Bratčuk je rekao da se Ukrajina namjerava držati dogovora i obećao da će zemlja izvršiti svoje obveze, unatoč prijetnji ruske "agresije".

Bratčuk je istakao i da će vojni i civilni stručnjaci "pažljivo tražiti podvodne objekte, instalirati posebna sredstva navigacijske opreme koja će pomoći sigurnosti plovidbe".

Ova najava dolazi u trenutku kada je turski ministar obrane Hulusi Akar otvorio zajednički centar za koordinaciju žitarica u Istanbulu.

Osoblje centra, koje čine ukrajinski i ruski dužnosnici, te turski i promatrači UN-a, osiguravat će siguran prolaz ukrajinskim plovilima i pregledavati ih na oružje dok ulaze i izlaze iz Crnog mora.

"Osoblje koje radi u ovom centru svjesno je da su oči svijeta uprte u njih", rekao je Akar novinarima. "Nadamo se da će centar dati najveći mogući doprinos humanitarnim potrebama i miru."

Akar je dodao da oko jedne trećine svjetske ponude pšenice dolazi iz Ukrajine i Rusije.

Oko 20 milijuna tona žitarica namijenjenih izvozu stoji u Ukrajini, a ukrajinski čelnik Volodimir Zelenskij upozorio je da bi roba moglo porasti na 75 milijuna tona nakon ovogodišnje žetve.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG