Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Povratak lidera QAnona; Ruska 'mobilizacija u sjenci'


Spasioci rade na mjestu tržnog centra pogođenog ruskim raketnim udarom u ukrajinskom gradu Kremenčuku 27. juna.
Spasioci rade na mjestu tržnog centra pogođenog ruskim raketnim udarom u ukrajinskom gradu Kremenčuku 27. juna.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Republika Srpska za sada neometano počinje preuzimati nadležnosti -- Republika Srpska u utorak, 28. juna, počinje neustavan prenos nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na ovaj bosanskohercegovački entitet. Danas, naime, stupa na snagu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, prvi u nizu kojim ovaj entitet planira preuzeti državne ingerencije, sve nakon što je bivši visoki predstavnik proglasio negiranje genocida krivičnim djelom.

Pet pitanja koja opterećuju odnose Podgorice i Beograda -- Odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku opterećuje najmanje pet otvorenih pitanja o kojima bi, kako se očekuje, crnogorski premijer Dritan Abazović trebalo da razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić , 29. i 30. juna u Beogradu.

Hrkalović vs Stefanović: Rezime novih optužbi -- Saga između bivših rukovodilaca Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović dobila je novi zamah nakon njenog istupanja u medijima. Dok traje sudski proces za trgovinu uticajem protiv nje, Hrkalović je u intervjuu portalu Objektiv, između ostalog, optužila nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova da je prisluškivao predsjednika države Aleksandra Vučića i za veze sa kriminalom.

U videu Harisov san o liftu pogledajte priču o mladiću Harisu Hodžiću kojeg spastična parapareza sprječava da sam dolazi na nastavu u školi bez lifta. Drugari iz Srednje tehničke škole u Bihaću su mu kroz projekat "Ja, građanin" pokušali olakšati život.

RSE Intervju

Batnagar: Indija nije osudila rusku invaziju u Ukrajini zbog zavisnosti od oružja -- Indija ima specijalne odnose sa Rusijom, veoma je zavisna od uvoza njenog oružja – više od 60 odsto – i zbog toga nije osudila invaziju na Ukrajinu, kaže za RSE Stuti Batnagar (Bhatnagar), profesorica Australijskog nacionalnog univerziteta (Australian National University) u Kamberi.

Bisera Turković: Ako je žrtva mjerilo EU kandidature onda ga je i BiH ispunila -- Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku uniju. S tom porukom Bisera Turković, šefica diplomatije BiH, doputovala je Prag, glavni grad Češke Republike, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

Rat u Ukrajini

Ruska 'mobilizacija u sjenci' ubrzana jedinicama sa sjevernog Kavkaza -- Suočena sa sve dubljom krizom s ljudstvom u svojoj vojsci, Rusija se trudi da pronađe borce za rat u Ukrajini i regrutuje ih u velikoj mjeri iz regiona Sjevernog Kavkaza. Tako želi da formira nove jedinice duž etničkih linija koje su zatim raspoređene uz minimalnu obuku.

U foto priči Veliko čišćenje Kijeva pogledajte kako su prizori svakodnevnog života u junu ove godine zamijenili pustoš koju je u februaru i martu napravila neuspjela ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine. U nekim područjima kijevske regije mnogi ostaci žestokih borbi su jako brzo raščišćeni.

Svijet

Povratak lidera QAnona novim kriptičnim porukama -- Mračna figura koja stoji iza QAnon teorija zavjera, koje su prošle godine podstakle nemire u Vašingtonu i upad u Kongres SAD, oglasila se na internetu prvi put poslije više od godinu dana. Novi postovi povezani s inspiratorom teorija zavjera o kabali pedofila satanista koji upravljaju seks trafikingom djece podstakli su spekulacije o vremenu povratka koje se poklopilo s presudom Vrhovnog suda SAD o abortusu, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG