Dostupni linkovi

Hapšenje za ratni zločin na Kosovu


Privođenja kosovske policije, fotoarhiv
Privođenja kosovske policije, fotoarhiv

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo je jedna osoba, pod inicijalima M.D. iz redova crnogorske zajednice, uhapšena 27. juna u selu Vitomirica kod Peći, zbog sumnje da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi, zločin je počinjen 7. maja 1999. godine u regionu Peći, kada je ubijeno devet albanskih civila, a petoro njih nestalo.

"Prema nalogu državnog tužioca, okrivljenom je određena mera pritvora i policijsko zadržavanje, kako bi se pojavio pred sudijom za prethodni postupak", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, reagovala je Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije uz navode da je uhapšen Milorad Đoković, te osudila "kampanju zastrašivanja srpskog naroda".

"Đoković je lišen slobode danas oko podne, u Peći, pod sumnjom da je izvršio ratni zločin i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, kao što to uvek čini u ovakvim slučajevima, privedenom Miloradu Đokoviću obezbedila advokata i svu potrebnu, besplatnu pravnu podršku", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo je takođe saopštila da će "izraziti najoštriji protest međunarodnim misijama i organizacijama" jer, kako navode, optužnice za navodne ratne zločine godinama su "instrument kojim se vrši opstrukcija povratka raseljenih Srba".

Od završetka rata na Kosovu, oko 70 osoba je osuđeno za ratne zločine ispred domaćih i međunarodnih institucija.

Poslednje hapšenje za ratni zločin se desilo početkom juna. Uhapšena je osoba srpske nacionalnosti iz Đurakovca, opština Istok u pećkom regionu.

Od 2000. do 2008. godine, ratne zločine na Kosovu je istraživala Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK), dok je od 2008. godine za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX).

Ova misija je 2018. godine dokumenta predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.

XS
SM
MD
LG