Dostupni linkovi

G7 se obavezao da će uz Ukrajinu ostati do kraja


Zelenski se obratio liderima G7 videolinkom tokom njihovog sastanka u dvorcu Elmau u Njemačkoj, 27. juni 2022.

Lideri sedam najbogatijih zemalja svijeta (G7) obećali su, drugog dana samita u Njemačkoj 27. juna, da će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Grupa G7 je takođe navela da Rusija mora prestati blokirati izvoz hrane iz ukrajinskih luka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, obraćajući na samitu putem videolinka, apelovao da Zapad omogući Ukrajini više teškog naoružanja.

Lideri G7 su pod pritiskom da budu ujedinjeni u pristupu protiv sve veće ruske agresije na Ukrajinu.

"Nastavit ćemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku i stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekli su lideri G7 saopštenju 27. juna.

"Zgroženi smo i nastavljamo da osuđujemo brutalni, ničim izazvan, neopravdani i nezakoniti agresivni rat protiv Ukrajine od strane Rusije i uz pomoć Bjelorusije."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Liderima G7 - Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u - pridružila su se u Bavarskoj u Njemačkoj dva predstavnika Evropske unije.

Razgovori na visokom nivou održani su dok su ruske snage nastavile napade na Ukrajinu. Zvaničnici te zemlje su rekli da je prometni trgovački centar pogođen projektilom u centralnom gradu Kremenčuku, pri čemu je poginulo najmanje 11, javio je lokalni guverner.

Predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je na sastanku još teškog naoružanja za Ukrajinu i rekao da se nada da će rat biti gotov do kraja godine "prije nego što nastupi zima". Postoji zabrinutost da će ukrajinskim trupama teški zimski uslovi otežati borbene.

Pozvao je saveznike Zapada da pritisnu Rusiju novim, većim sankcijama.

Čelnici G7 su u zajedničkoj izjavi istakli da ostaju posvećeni "održavanju i intenziviranju" sankcija protiv vlade predsjednika Vladimira Putina i onih koji ih omogućavaju u susjednoj Bjelorusiji. "Bit će sankcije na izvoz zlata i nafte, kao i ciljane sankcije odgovornima za ratne zločine", navodi se u saopštenju.

G7 zahtijeva i da Kremlj dozvoli da se hrana izveze iz ukrajinskih luka, te je okrivio Moskvu za sve veće prijetnje globalnoj nesigurnosti u vezi sa hranom.

Veći dio ukrajinskog visoko cijenjenog izvoza žitarica je u opasnosti da istrune u lokalnim skladištima jer ruske snage nastavljaju sa blokadom ukrajinskih luka na Crnom moru.

"Hitno pozivamo Rusiju da bezuslovno prekine napade na poljoprivrednu i transportnu infrastrukturu i omogući slobodan prolaz poljoprivrednim brodovima iz ukrajinskih luka", navodi se u saopštenju G7.

XS
SM
MD
LG