Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Gasni pritisak Rusije na Evropu; Mito za bijeg Ukrajinaca


Srednjoškolci iz Černihiva poziraju za matursku fotografiju ukrajinskom fotografu Stanislavu Seniku (5. juni). On je za Radio Slobodna Evropa pričao o svom projektu.
Srednjoškolci iz Černihiva poziraju za matursku fotografiju ukrajinskom fotografu Stanislavu Seniku (5. juni). On je za Radio Slobodna Evropa pričao o svom projektu.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Macron izgubio apsolutnu većinu -- Centristička koalicija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona "Zajedno" izgubila je u drugom krugu parlamentarnih izbora 19. lipnja apsolutnu većinu u parlamentu dok je ekstremna desnica Marine Le Pen višestruko povećala broj zastupničkih mjesta.
  • Ako Moldavija i Ukrajina dobiju kandidatski status, nešto se treba dati i Balkanu -- Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Viola von Cramon-Taubadel izjavila je 19. juna da se u slučaju davanja kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini mora nešto dati i zemljama Zapadnog Balkana kako bi Evropska unija (EU) pokazala da je kredibilna, a to, između, ostalog podrazumijeva i kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu (BiH).
  • NATO upozorava da bi borba Ukrajine mogla da potraje 'godinama' -- Generalni sekretar NATO upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao da traje godinama i pozvao na snabdijevanje Kijeva najsavremenijim oružjem čak i ako su "troškovi visoki", pošto su saveznici Ukrajine nastojali da spriječe svaki međunarodni "zamor" skoro četiri mjeseca nakon ničim izazvane invazije Rusije.
  • Čavušolu kazao da su gulenisti najveća prepreka u odnosima Turske i Kosova -- Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) je rekao da je postojanje organizacije FETO, koju Turska smatra terorističkom, na Kosovu, najveća prepreka u odnosima Turske i Kosova.

Balkan na RSE

Identične patnje Ukrajinki danas i Bosanki prije trideset godina -- Na Međunarodni dan borbe protiv ratnog seksualnog nasilja žrtve u Bosni i Hercegovini obilježaju tri decenije borbe za istinu i pravdu gledajući kako se u Ukrajini dešavaju zločini za koje je svijet rekao - nikad više.

Kongresmen iz SAD poziva da se rasvijetli užas seksualnih zločina na Kosovu -- Nacrt rezolucije američkog kongresmena Colina Allreda, u kojoj se Sjedinjene Američke Države pozivaju da promovišu krivično gonjenje seksualnih zločina tokom rata na Kosovu 1998/99., mnogi smatraju novom šansom za napredak.

Nije samo Brammertz nezadovoljan brzinom procesuiranja ratnih zločina -- Nedostatna prava saradnja u regiji, glavna je zapreka napretku u istrazi ratnih zločina, slažu se sa tužiocem rezidualnog mehanizma u Hagu Sergeom Brammertzom u zagrebačkom Centru za suočavanje s prošlošću Documenta.

Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vjetrove u Srbiji -- U posljednjih nekoliko godina, kompanije iz različitih evropskih zemalja konkurišu za otvaranje vjetroparkova u Srbiji. Interesovanje za ovu oblast ne kriju ni Rusija i Kina.

U video prilogu Manjak radnika iscrpljuje turizam u Hrvatskoj pogledajte kako je uprkos povratku turista u Hrvatsku, nakon što je pandemija desetkovala njenu vitalnu granu privrede, ova jadranska destinacija suočena s hroničnim nedostatkom domaće radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Stoga zapošljava sezonce iz susjednih zemalja, ali i iz Azije.

Gorivo "pumpa" troškove poslovanja u Sarajevu -- Gorivo "pumpa" troškove poslovanja u Sarajevu -- Isplativost brojnih poslova dovedena je u pitanje zbog rasta cijena goriva u Bosni i Hercegovini, koji ne pokazuje znakove znakove usporavanja. Oni koji svakodnevno ovise o cijenama goriva kažu da je sve teže pokriti troškove i zaraditi, dok paralelno rastu cijene namirnica i svih drugih potrepština.

Rat u Ukrajini

Mito u kešu i cigaretama olakšava bijeg Ukrajinaca pod ruskom okupacijom -- Ukrajinci koji su uspjeli pobjeći sa teritorije koja je pod ruskom kontrolom kažu da su kafa, čaj, cigarete i votka popularni zahtjevi na kontrolnim punktovima usput. Ruske okupacione snage pokušavaju da uzmu sve što mogu od Ukrajinaca u pokretu -- "od laptopa do kabla za punjenje telefona", kaže jedan od sagovornika.

Istok Ukrajine: Tu je bila škola, sada je ruševina -- Ruska invazija na Ukrajinu prekinula je školovanje blizu 7.5 miliona djece. Prema ukrajinskom Ministarstvu obrazovanja, 1.900 obrazovnih institucija je bombardovano ili granatirano, a 184 ih je kompletno uništeno 184. Fotograf Radija Slobodna Evropa, Sergej Nuženko, zabilježio je fotografije učenika koji obilazi ruševinu svoje škole, koja je uništena u ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog grada Bahmut, 8. juna.

U foto priči Maturantske fotografije iz razorenog Černihiva pogledajte neuobičajene maturske fotografije u pozadini razrušenog grada koje za grupu učenika iz ratom razorenog ukrajinskog grada Černihiva znače podsjetnik na nekadašnji život koji je prekinut vojnim sukobom. Fotograf Stanislav Senikom govorio je za RSE o upečatljivim fotografijama koje je zabilježio.

Svijet

Gasni pritisak Rusije na Evropu -- Rusija je prošle sedmice značajno smanjila isporuke gasa ka članicama Evropske unije u odmazdi zbog podrške evropskih lidera Ukrajini. Korištenjem gasa kao oružja Moskva ne samo što je izvršila pritisak na energetsko tržište u Evropi, već bi mogla da poremeti planove za borbu protiv sve veće inflacije, kao i da uzdrma evropsku solidarnost, pišu svjetski mediji.

U video prilogu Suše u iranskom Isfahanu 'pretvaraju farme u prašinu' pogledajte kako suše uništavaju poljoprivredu u provinciji u kojoj su nestašice vode dovele do masovnih protesta i brutalnog odgovora vlasti u novembru 2021. Poljoprivrednici iz Isfahana kažu da se situacija od tada nije popravila i optužuju zvaničnike za loše upravljanje.

Za kraj poslušajte novi Most RSE u kojem su predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Đorđe Pavićević razgovarali o tome dokle će se Srbija zaklinjati i u evropski put i u prijateljstvo sa Rusijom.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG