Dostupni linkovi

Ako Moldavija i Ukrajina dobiju kandidatski status, nešto se treba dati i Balkanu, rekla Von Cramon-Taubadel


Viola von Cramon-Taubadel, Bagdad, Irak, oktobar 2021.
Viola von Cramon-Taubadel, Bagdad, Irak, oktobar 2021.

Članica Evropskog parlamenta i izvjestiteljica za Kosovo u Evropskoj komisiji Viola von Cramon-Taubadel izjavila je 19. juna da se u slučaju davanja kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini mora nešto dati i zemljama Zapadnog Balkana kako bi Evropska unija (EU) pokazala da je kredibilna, a to, između, ostalog podrazumijeva i kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu (BiH).

"Mi evropski parlamentarci uvijek govorimo da u slučaju da se kandidatski status dâ Moldaviji i Ukrajini, takođe moramo dati nešto zemljama Zapadnog Balkana da bismo pokazali da smo kredibilni i da povjerenje u nas nije u potpunosti izgubljeno", rekla je Von Cramon-Taubadel novinarima u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje novinara šta bi podrazumijevalo vraćanje kredibiliteta, ona je odgovorila da se radi o kandidatskom statusu za BiH, otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te vizna liberalizacija za Kosovo.

Istakla je da nije upoznata o navodnom slovenačkom prijedlogu u vezi za kandidatskim statusom BiH.

"Svi mi smo protiv bilo kakvog ubrzavanja, pravljenja prečica ili pregovaranja, čak i oko članstva", rekla je.

Regionalna televizija N1 je u posjedu dokumenta koji su pripremile slovenačke diplomate, a kojim se traži da se BiH bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Ovaj prijedlog Slovenije će, kako javlja N1, biti predstavljen 20. juna na sastanku ministara vanjskih poslova EU, a u susret samitu čelnika EU u Briselu 30. juna i 1. jula.

Viola von Cramon-Taubadel je dio grupe europarlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije Zelenih, koji su doputovali u Sarajevo kako bi se upoznali o situaciji u BiH.

Osim nje, u Sarajevo su doputovali predsjednik delegacije Parlamenta EU za odnose sa BiH Romeo Franz i član Bundestaga Boris Mijatović.

Izvor: Srna, N1

XS
SM
MD
LG