Dostupni linkovi

Čavušolu kazao da su gulenisti najveća prepreka u odnosima Turske i Kosova


Mevlut Čavušolu u Sarajevu, BiH, 18. jun 2022.
Mevlut Čavušolu u Sarajevu, BiH, 18. jun 2022.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) je rekao da je postojanje organizacije FETO, koju Turska smatra terorističkom, na Kosovu, najveća prepreka u odnosima Turske i Kosova.

"Strategija koju je [ta organizacija] napravila u našoj zemlji sprovodi se i na Kosovu. Pokušavaju da truju mlade i ulažu u medije, a sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je to uznemirujuće, jer znamo da su opasni za budućnost", poručio je Čavušolu na pres-konferenciji u Prištini 19. juna.

Pokret Hizmet ili Cemaat turskog verskog predavača sa stalnom adresom u Sjedinjenim Državama, Fetulaha (Fethullaha) Gulena, Ankara naziva "Fetulahova teroristička organizacija" (FETO).

Turske vlasti optužuju Gulena za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine. Zbog toga su tamošnje vlasti uhapsile na stotine hiljada svojih građana pod sumnjom da pripadaju Gulenovoj organizaciji.

Kosovo je u martu 2018. uhapsilo i deportovalo šest turskih državljana koji su radili u privatnoj školi "Mehmet Akif" u Prištini.

Svi uhapšeni su u Turskoj osuđeni na ukupno 56 godina i 7,5 meseci zatvora.

Njihovo hapšenje i deportacija takođe su predmet istrage Specijalnog tužilaštva Kosova.

Čavušolua je u Prištini primila njegova koleginica Donika Grvala (Gervalla), koja je rekla da je Turska kao važna članica NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu, ponudila pomoć i da je aktivna i na Zapadnom Balkanu kao neutralni posrednik, čak i između Srbije i drugih.

"Stav Kosova o ovom pitanju je jasan, mi vidimo Rusiju, ali i Srbiju, ne samo kao agresivnu, već i destabilizujuću za ceo naš region. Nadamo se da će posrednički napori Evropske unije, NATO-a, ali i Turske doprineti da Srbija i srpski separatisti u Bosni i Hercegovini pod senom ruske agresije u Ukrajini i uz pomoć Rusije, onemoguće destabilizaciju Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope", navela je Grvala.

Ona je dodala da Kosovo i Turska imaju saradnju u obrazovanju i zdravstvu i da se nada da će biti "više turskih investicija na Kosovu".

Govoreći o turskim investicijama na Kosovu, turski šef diplomatije pomenuo je sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji je stupio na snagu prošle godine.

"Izvoz iz Turske na Kosovo je udvostručen. U prvom kvartalu ove godine oko 20 odsto je povećan izvoz iz Kosova u Tursku", rekao je on.

Čavošolu je istakao da je potrebno raditi više u oblasti energetike.

"Naše kompanije su spremne da investiraju posebno u obnovljive izvore energije, solarne i vetroelektrane", poručio je.

Kosovo i Turska su 19. juna potpisali sporazum u oblasti avijacije.

"Čak i u oblasti avijacije, ovim sporazumom će se povećati broj letova i turista", rekao je turski ministar.

Ministar za infrastrukturu Kosova Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) kazao je da će posle ovog sporazuma broj letova sedmično biti povećan sa 28 na 42 leta, što će rezultovati i nižim cenama putovanja za kosovske putnike.

Čavušolu je pomenuo i Tursku agenciju za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je do sada realizovala više od 700 projekata na Kosovu, te da je spremna da realizuje i mnoge druge projekte.

Turski ministar je na kraju rekao da je posetu zemljama Zapadnog Balkana započeo sa Srbijom, te je spomenuo značaj sporazuma između Kosova i Srbije.

"Podržavamo dijalog između Kosova i Srbije i smatramo da dogovor treba postići diplomatskim kanalima", rekao je on.

Turskog ministra primili su i predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin (Albin) Kurti.

XS
SM
MD
LG