Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Klimatsko pitanje pobjednik australijskih izbora; Bez turizma na Krimu


Ukrajina kaže da bilježi povećanje vojnih aktivnosti i nivoa trupa u susjednoj Bjelorusiji.(Foto: Helikopter nadlijeće trupe tokom zajedničkih vojnih vježbi oružanih snaga Rusije i Bjelorusije na poligonu u Brestskoj oblasti, Bjelorusija, 19. februara 2022.)
Ukrajina kaže da bilježi povećanje vojnih aktivnosti i nivoa trupa u susjednoj Bjelorusiji.(Foto: Helikopter nadlijeće trupe tokom zajedničkih vojnih vježbi oružanih snaga Rusije i Bjelorusije na poligonu u Brestskoj oblasti, Bjelorusija, 19. februara 2022.)

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Vladimir Gligorov o skrivenim ulaganjima iz 'poreskih rajeva' na Balkanu -- Dodjelom ekonomskih državljanstava Crna Gora je pokušala da privuče strane investitore što je izazvalo zabrinutost Brisela s obzirom na to da je Crna Gora najozbiljniji kandidat sa Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju. Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, upozorava da ovaj tip državljanstava u sebi sadrži motiv "lične koristi".

Džaferović o zahtjevu za ostavku: Moj posao nije da Dodik bude zadovoljan -- Radi se o neozbiljnoj izjavi, koja ne zaslužuje naročit komentar. Ko gubi ima pravo da se ljuti, kaže u intervjuu za RSE Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), komentarišući zahtjev Milorada Dodika da podnese ostavku.

Šta NATO članstvom dobijaju neutralne zemlje? -- "Jedina ne-NATO zemlja u regionu" – tako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisuje poziciju države na čijem je čelu. Za razliku od Srbije, do sada vojno neutralne Švedska i Finska, aplicirale su u maju za članstvo u NATO savezu zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je promijenila geopolitičku sliku svijeta.

Korupcija 'jede' javne nabavke na Kosovu -- Javne nabavke u kosovskim opštinama prate problemi od preliminarnog planiranja do upravljanja javnim ugovorima, navodi se u izvještaju Nacionalne kancelarije za reviziju. Isti problemi se ponavljaju iz godine u godinu.

Mjesečna plata jedan par cipela -- Fabrika obuće u BiH, koja zapošljava više od 1.000 ljudi, radniku plaća minimalnu platu od 290 eura mjesečno. Cijena jednog para cipela koji se proizvodi u ovoj fabrici je 225 eura, dok kožne torbe koštaju oko 300 eura. Vlasnik je talijanski investitor i većinu svojih proizvoda izvozi na strana tržišta.

'Prve smo komšije, a tako se malo poznajemo': Pred Mirdita festival -- Ovogodišnji festival "Mirdita, dobar dan" biće otvoren izložbom "Sve naše suze" 25. maja u Beogradu, a trajaće do 28. maja na više lokacija. Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promjene i stvori tradicija saradnje kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Svijet

Lijeva opcija i klimatsko pitanje pobjednici australijskih izbora -- Većina koju je Laburistička partija osvojila na izborima u Australiji, ali i uspon Zelenih i nezavisnih kandidata koji su isticali pitanja klime, upućuju na to da je pravi pobjednik izbora želja glasača da se nešto uradi u borbi protiv klimatskih promjena, mada ostaje da se vidi koliko daleko je nova vlada spremna da ide na tom planu, pišu svjetski mediji.

Rat u Ukrajini

Bučno, ali bez turista: Krim trpi dok Rusi izbjegavaju region zbog rata -- Crnomorsko odmaralište Krim koje kontroliše Kremlj vrvi ove ljetne sezone vojnim avionima, a ne turistima, jer ruska invazija na Ukrajinu ulazi u četvrti mjesec.

Pogledajte kako su Ukrajinci upotrijebljeni u čečenskom propagandnom videu -- Snimak je emitovan Telegramu sa jasnom namjerom pozitivne promocije. Danas svedoci navode da su bili primorani da učestvuju u videu dok su njihovo selo okupirali proruski orijentisani čečenski borci.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici - Zašto je YouTube preživio rusku blokadu stranih medijskih platformi?

Rusija je blokirala mnoge strane platforme društvenih medija, ali uprkos višemjesečnim kaznama i prijetnjama YouTubeu zbog nebrisanja sadržaja koji Moskva smatra nezakonitim i ograničavanja pristupa nekim ruskim medijima, nije uspjela zadati ubitačan udarac servisu za video sadržaje.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG