Dostupni linkovi

Ukrajina upozorava na pojačane vojne poteze Bjelorusije blizu granice


Ukrajina kaže da bilježi povećanje vojnih aktivnosti i nivoa trupa u susjednoj Bjelorusiji.(Foto: Helikopter nadlijeće trupe tokom zajedničkih vojnih vježbi oružanih snaga Rusije i Bjelorusije na poligonu u Brestskoj oblasti, Bjelorusija, 19. februara 2022.)

Ukrajinske oružane snage upozorile su na povećanje vojnih aktivnosti i nivoa trupa od strane Bjelorusije u blizini granice.

"Oružane snage Republike Bjelorusije intenziviraju izviđanje, dodatne jedinice se raspoređuju u pograničnim područjima regije Homel", naveo je ukrajinski generalštab u izvještaju o situaciji od 23. maja.

"Prijetnja od raketnih i zračnih udara sa teritorije Republike Bjelorusije ostaje", dodaje se.

Nakon ukrajinske izjave, bjelorusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je započelo ono što je nazvalo "još jednom fazom provjera" vojne opreme kako bi se utvrdila njihova mobilnost i kapacitet.

Bjelorusija nije službeno učestvovala u ratu koji je Moskva pokrenula protiv Ukrajine 24. februara, ali je dozvolila da svoju teritoriju koriste ruske snage kao poprište za napade na ukrajinsko tlo.

Ali u znak kako su bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenka i ruski predsjednik Vladimir Putin zbili redove suočeni s međunarodnom izolacijom, njih dvojica su se sastali po treći put u posljednjih mjesec dana 23. maja.

Sastanak, u ruskom crnomorskom letovalištu Sočiju, bio je usredsređen na tekući rat u Ukrajini, pri čemu je Lukašenka zahvalio Zapadu što je "dao podsticaj našem sopstvenom razvoju".

Uz izvještavanje BelTA i Interfaksa

XS
SM
MD
LG