Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Zapadno oružje za pomoć Ukrajini; Porast nasilja u Kolumbiji


Dječak iz Mariupolja i njegov papagaj u Budvi, Crna Gora

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Srbija i Kosovo bez dogovora o registarskim tablicama -- Besnik Bislimi, koji na pregovorima u Briselu predvodi tim Kosova, izjavio je novinarima nakon sastanka održanog 21. aprila, da kod beogradske strane nema spremnosti da se postigne dogovor, dodajući da će Kosovo slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak je, priznavši da nema dogovora, pozvao obje strane da nastave sa naporima.
  • Rusija uvodi zabranu putovanja američkim državljanima, među njima i potpredsjednica SAD -- Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je 29 novih američkih državljana na svoju listu za zabranu putovanja, uključujući potpredsjednicu SAD Kamalu Harris i generalnog direktora kompanije Meta Marka Zuckerberga.

Balkan na RSE

Rusija i Kina kao prepreka usklađivanju Srbije sa EU -- Pozivi Srbiji da mora uskladiti svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom, čijem članstvu teži, sve su učestaliji. Godinama unazad, Srbija nije podržavala vanjskopolitičke deklaracije i mjere, uključujući i sankcije, koje su na bilo koji način bile povezane sa Rusijom, Bjelorusijom i Kinom, a prema posljednjim analizama ima nižu usklađenost u odnosu na druge države Zapadnog Balkana koje imaju status kandidata.

BiH u potrazi za šest miliona eura za izbore -- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uskoro namjerava raspisati opće izbore iako potrebnog novca nema jer budžet za 2022. još nije usvojen. Mogućnost da se izbori finansiraju iz tzv. budžetskih rezervi, neizvjesna je. Od potrebnih više od šest miliona, trenutno je na raspolaganju oko 313.000 eura, kako je potvrđeno je za RSE iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Aplikacija SKY pogubna za kriminalne grupe u Crnoj Gori -- Više kriminalnih grupa u Crnoj Gori je otkriveno, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija. Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević kaže da su kriminalne grupe počele da koriste aplikacije tipa SKY sredinom prošle decenije.

Rat u Ukrajini

Može li zapadno oružje pomoći Ukrajini da zaustavi rusku ofanzivu na Donbas? -- "Vrsta oružja koje su Amerikanci najavili prije nekoliko dana je prava ali nije dovoljna", rekao je za RSE Garvan Walshe, bivši savjetnik za sigurnost u britanskoj Konzervativnoj partiji i izvršni direktor konsultantske grupe Article 7. Walshe objašnjava kako vojna oprema može da preokrene borbe u korist Ukrajine i zašto bi logistika mogla biti odlučujuća u narednoj fazi rata.

Ruska invazija na Ukrajinu razbija porodicu koja se našla 'na obje strane' -- Milioni Rusa imaju krvne veze s Ukrajinom. Jedna studentica iz Tatarstana priča kako je rat uticao na njenu porodicu, od kojih jedni žive pod granatama u Ukrajini, dok su drugi sada izbjeglice. Jedan rođak je ruski oficir koji organizuje povratak tijela poginulih vojnika.

Svijet

Borba za kontrolu nad trgovinom droge u Kolumbiji -- Nasilje u Kolumbiji je na najvišem nivou od kada je 2016. vlada potpisala mirovni sporazum s levičarskim pobunjenicima. Razlog za to je borba za kontrolu nad teritorijom i unosnim putevima droge između odmetnutih pripadnika bivših pobunjeničkih grupa i rivalskih kriminalnih bandi, pišu svetski mediji.

Za kraj izdvajamo:

Haviv i Knight o BiH i Ukrajini: Niču spomenici ratovima ne miru -- Rat u Ukrajini ima mnogo sličnosti s raspadom Jugoslavije, pogotovo slike etničkog čišćenja, kazao je za RSE Ron Haviv, ratni fotoreporter koji je tokom karijere pokrio 25 svjetskih ratnih sukoba. Nakon boravka u Ukrajini od početka ruske invazije na ovu zemlju, Haviv je stigao u Sarajevo kako bi s kolegom Garryjem Knightom, otvorio izložbu "Refleksije o miru".

Iz Mariupolja u Budvu sa par kofera i papagajem -- Video o ukrajinskom dječaku Zaharu koji je s majkom Galinom uspio pobjeći iz ratom zahvaćene Ukrajine. Splet okolnosti ih je doveo do Budve, gdje je uspio da nastavi školovanje i da trenira fudbal. Mašta o tome da će jednog dana igrati na svjetskom šampionatu za Ukrajinu.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG