Dostupni linkovi

Srbija i Kosovo bez dogovora o registarskim tablicama


Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak je, priznavši da nema dogovora, pozvao obe strane da nastave sa naporima
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak je, priznavši da nema dogovora, pozvao obe strane da nastave sa naporima

Srbija i Kosovo nisu postigli dogovor o spornom pitanju upotrebe registarskih tablica, potvrdio je Besnik Bislimi (Bisljimi), koji na pregovorima u Briselu predvodi tim Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak je, priznavši da nema dogovora, pozvao obe strane da nastave sa naporima.

"Danas nije postignut dogovor o registarskim tablicama. Pozivam glavne pregovarače da se ponovo sastanu narednih dana kako bi se dogovorili o daljem radu i nastavili razgovore o drugim aktuelnim pitanjima. Očekujemo da se svi akteri uzdrže od radnji koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu", saopštio je na Twitteru, Miroslav Lajčak.

Bisljimi je odgovornost za neuspeh prebacio na srpsku stranu. On je novinarima nakon sastanka izjavio da kod beogradske strane nema spremnosti da se postigne dogovor.

"I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rešenje, pokušavali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost sa radne grupe na glavne pregovarače na prelazni rok od 30 dana, čak i ovde. Srbija nije bila spremna da sarađuje. Tako da mogu da kažem da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja da se postigne sporazum o registarskim tablicama okončan bez uspeha", izjavio je Bislimi.

Glavni pregovaarč iz Prištine, međutim, je potvrdio da kosovska strana neće preduzeti hitne akcije te da preostaje na politčikom državnom nivou da donese politčku odluku kako će se postupati sa vozilima iz Srbije.

On je dodao da će Kosovo slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija.

Bislimi je nagovestio mogućnost novog susreta između srpskog predsednika Aleksnadra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija (Aljbin). Tvrdi da je ovo bo predmet razgovora i u okviru susreta pregovarača, ali i u toku susreta Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije u utorak, 19. aprila u Beogradu.

Da bi to tog susreta došlo, tvrdi Bislimi, potrebna je posvećenost strana, koja prema njemu podrazumeva početak implementacije dogovora o energetici kao i saglasnost oko dva dokumenta koja čekaju na harmonizaciju: pitanje nestalih i dokument da strane neće napasti jedna drugu. Ovaj dokument je, podsetimo, kosovski premijer Kurti predložio na susretu koji je održan prošlog jula.

Glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković tvrdi da se u nedostatku trajnog rešenja nastavlja sa režimom nalepnica.

"I dalje je na snazi sporazum koji je potpisan 30. septembra. Svi treba da budu mirni. Niko ne treba da brine. Sporazum o režimu stikera je i dalje ne snazi. Do pronalaženja trajnog rešenja na visokom nivou, režim stikera se nastavlja",poručio je.

On je optužio zvaničnu Prištinu da nije bila spremna ni za jedan predlog u toku proteklih šest meseci koliko je trajao mandat radnih grupa za registarske tablice.

"Ako to nisu uspeli za šest meseci, pa da li to mogu da urade za trideset dana? Ne mogu se stvari lomiti preko kolena. Vodimo račua o miru i stabilnosti i učinićemo sve da zaštititmo interese našeg naroda ali i da pre svega jednim razumnim odnosom idemo u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", izjavio je Petković nakon susreta.

Poput Bisljimija i Petković je izrazio spremnost Beograda za novi sastanak na najvišem politčkom nivou.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, uspeo je ranije danas da ubedi pregovaračke strane Kosova i Srbije da sednu za zajednički sto u cilju pronalaženja trajnog rešenja o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova.

Trilateralnom sastanku organizovanom u cilju pronalaženja trajnog rešenja o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova prisustvovali su, Lajčak, Bisljimi i Petković.

Petković i Bisljimi se nisu sastali zajedno od leta prošle godine. Njih dvojica su se prethodno sastali sa Lajčakom.

Vremenski rok za pronalazak rešenja u skladu za dogovorom koji je posredstvom Lajčaka postignut 30. septembra prošle godine a koji je doveo do deesklaacije situacije na severu Kosova, ističe danas (21. aprila).

EU traži dogovor Beograda i Prištine

Uoči isteka roka za pronalazak trajnog rešenja o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova, evropski zvaničnici su uputili upozorenje o neophodnosti postizanja dogovora.

"I dalje ih podsećamo da je hitno potrebno pronaći zajednički jezik. To će zahtevati političku fleksibilnost i kompromis. Ne možemo da čekamo jer neka od pitanja zahtevaju hitnu akciju sa naše strane", poručila je Elsa Fenet, šefica odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljnu akciju.

Radne grupe u kojoj učestvuju eksperti iz EU, Srbije i Kosova su se redovno sastajale od 21. oktobra kako bi izašli sa mogućim rešenjima, a koje potom bi dobila politički pečat.

Radne grupe su održale poslednji sastanak u sredu 20. aprila, dan uoči isteka roka. Miroslav Lajčak je potvrdio da su grupe pripremile predloge te da ostaje na glavnim pregovaračima da se usaglase oko zajedničkog rešenja.

U septembru 2021. godine kosovska Vlada je uvela mere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Prema tim merama, svi koji upravljaju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz Srbije moraju te tablice da zamene sa probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim nalepnica", kao privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Brisel

XS
SM
MD
LG