Dostupni linkovi

Rusija uvodi zabranu putovanja američkim državljanima, među njima i potpredsednica SAD


Na listi su i potpredsednica SAD Kamala Harris (na slici) i generalni direktor kompanije Meta Mark Zuckerberg
Na listi su i potpredsednica SAD Kamala Harris (na slici) i generalni direktor kompanije Meta Mark Zuckerberg

Rusko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je 29 novih američkih državljana na svoju listu za zabranu putovanja, uključujući potpredsednicu SAD Kamalu Harris i generalnog direktora kompanije Meta Marka Zuckerberga, prenosi BBC.

U saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva u četvrtak navodi se da su na listu dodati "najviši lideri, predstavnici poslovne zajednice, akademici i novinari koji oblikuju rusofobičnu agendu, kao i supružnici brojnih visokih zvaničnika".

Svim pojedincima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju na neodređeno vreme "kao odgovor na sve veće antiruske sankcije". Ova odluka je doneta ubrzo nakon što je predsednik SAD Joe Biden najavio nove sankcije ruskim građanima i 800 miliona dolara vojne podrške Ukrajini.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da će Sjedinjene Države poslati još 800 miliona dolara vojne podrške Ukrajini kako bi pomogle zemlji u odbrani od ruskih snaga u regionu Donbasa.

Biden je rekao da će oružje ići "direktno na prve linije odbrane slobode" da podrži hrabre ukrajinske snage i civile koji se bore protiv ruske invazije u regionu. Sjedinjene Države i saveznici se "kreću što je brže moguće" da bi Ukrajini obezbedili potrebnu opremu i oružje, dodao je on.

Novi paket pomoći će obezbediti stabilan priliv oružja u Ukrajinu u narednih nekoliko nedelja, rekao je Biden. Uključuje teško naoružanje poput artiljerije, haubica, 144.000 komada municije i taktičkih dronova.

Sjedinjene Države će takođe nastaviti da dele pravovremene obaveštajne podatke sa ukrajinskim snagama i omogućavati isporuku oružja od drugih saveznika i partnera iz celog sveta, rekao je Biden.

On je takođe najavio 500 miliona dolara direktne ekonomske pomoći koju će SAD pružiti Ukrajini kako bi pomogle zemlji da stabilizuje svoju ekonomiju. Biden je rekao da će sledeće nedelje zatražiti od Kongresa da odobri još pomoći Ukrajini jer je paket od 13,6 milijardi dolara usvojen prošlog meseca „skoro iscrpljen“.

Biden je obećao da ruski predsednik Vladimir Putin „nikada neće uspeti“ da okupira Ukrajinu i naglasio potrebu za kontinuiranim jedinstvom među zapadnim saveznicima. "Naše jedinstvo kod kuće sa našim saveznicima i partnerima, i naše jedinstvo sa ukrajinskim narodom, šalje nepogrešivu poruku Putinu – on nikada neće uspeti da dominira i okupira celu Ukrajinu. To se neće dogoditi"“, rekao je Biden.

Takođe je dodao da, uprkos Putinovim tvrdnjama, nema dokaza da je jugoistočni lučki grad Mariupolj potpuno pao. On je pozvao Rusiju da obezbedi humanitarne koridore kako bi civili mogli bezbedno da napuste poprište borbi.

XS
SM
MD
LG