Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Nemačka privreda pod pretnjom suše na Rajni; Mađarski Heviz bez ruskih turista grad duhova


Pripadnici talibana napadaju žene koje su protestovale uzvikujući "hleb, rad i sloboda", 13. avgust 2022.
Pripadnici talibana napadaju žene koje su protestovale uzvikujući "hleb, rad i sloboda", 13. avgust 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Delegacija Kongresa SAD u poseti Tajvanu – Delegacija američkog Kongresa stigla je u nenajavljenu posetu Tajvanu. Pet članova Kongresa došlo je na Tajvan manje od dve nedelje posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi kada je Peking u odgovoru demonstrirao vojnu moć najvećim vojnim vežbama Kine oko Tajvana.
  • U koptskoj crkvi u Kairu poginula 41 osoba u požaru – U požaru koji je 14. avgusta izbio u koptskoj hrišćanskoj crkvi u glavnom gradu Egipta poginula je 41 osoba, rekli su crkveni zvaničnici.
  • Više od 50 povređenih u eksploziji u Jerevanu – Najmanje jedna osoba je poginula i više od 50 je povređeno 14. avgusta u snažnoj eksploziji i požaru na pijaci u glavnom gradu Jermenije, saopštile su vlasti.
  • Salman Ruždi skinut s respiratora i može da govori – Pisac Salman Ruždi, dan posle napada nožem, skinut je s respiratora i može ponovo da priča. Njegov agent ranije je rekao da bi pisac mogao izgubiti oko zbog povreda koje je zadobio kada je napadnut na događaju u državi Njujork.

Godinu dana od povratka talibana

Pogledajte sadržaje koje Radio Slobodna Evropa objavljuje povodom godišnjice povratka talibana na vlast u Avganistanu posle povlačenja američkih snaga u avgustu 2021. godine.

Godinu dana od dolaska na vlast, jesu li talibani došli da ostanu? – Talibani su svrgnuli afganistansku vladu koju je podupirao Zapad i preuzeli vlast pre godinu dana. Od tada je militantna grupa učvrstila kontrolu i slomila domaću opoziciju. Stručnjaci kažu da ipak najveća pretnja talibanima dolazi iznutra dok se unutrašnje podele intenziviraju.

U video prilogu 'Ako neka od nas i pogine, druge će podići glas' pogledajte šta kažu Avganistanke koje ne odustaju od borbe za prava na obrazovanje, zapošljavanje i druge slobode, nakon što je s povratkom talibana položaj žena pogoršan.

'So na ranu': Roditelji Avganistanca koji je pao iz aviona tokom evakuacije – Pajenda Mohamad Ibrahimkel neće nikada zaboraviti dan kada je njegov najstariji sin poginuo padom iz aviona. Bio je 16. avgust 2021, napet dan za više od pet miliona stanovnika Kabula pošto su talibani prethodnog dana ušli u grad i osvojili vlast. Ibrahimkel kaže da je tog poslepodneva primio poziv od jednog stranca koji ga je obavestio da je njegov sin pao iz aviona kojim su američke snage evakuisale Avganistance iz Kabula.

Egzodus stručnjaka vraća Avganistan na početak – Povratak talibana ubrzao je "odliv mozgova" iz Avganistana što sadašnjim ekstremističkim vlastima dodatno otežava pružanje osnovnih usluga i suočavanje s razornom ekonomskom i humanitarnom krizom.

Balkan na RSE

Vlada Kosova optužuje Srpsku listu da je 'na čelu zaštite kriminalaca' – Vlada Kosova ocenjuje da je Srpska lista proizvod Beograda a sada i njen instrument, kao i da je monopolizovala političko predstavljanje kosovskih Srba i ugušila pluralističku demokratiju srpske manjine.

Poljoprivrednici u BiH traže odštetu zbog suše – Više udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini tražilo je da se na nivou države proglasi elementarna nepogoda zbog suše. Zahtev upućen 12. avgusta zajednički su ga dogovorili predstavnici udruženja iz svih delova BiH dan ranije, na sastanku u Bijeljini. Poljoprivrednici tvrde da su štete na prinosima zbog suše veće od 50 odsto, a da niti entitetske niti državne institucije ne čine dovoljno da se šteta suzbije zbog čega je upitna jesenja setva.

Radnici Željezare u Nikšiću na krovu štrajkuju glađu – Štrajk radnika na krovu Željezare u Nikšiću, barikade na ulazu u fabriku i neizvesna sudbina poslednje velike crnogorske fabrike posle trideset godina tranzicije - to je aktuelna slika nekadašnjeg privrednog giganta koji je 80-ih upošljavao više od 7.000 radnika a danas nepunih 300.

'Previše se očekuje od umetnosti': Aida Begić-Zubčević pred Sarajevo Film Festival – "U principu, mi ne možemo nikad u filmu sve ispričati", rekla je za RSE rediteljka Aida Begić-Zubčević pred otvaranje Sarajevo Film Festivala koji je počeo 12. avgust. Pogledajte i video prilog o tome šta ova višestruko nagrađivana autorka kaže o izazovima snimanja filma, filmskoj produkciji i položaju umetnica u BiH, kao i o ulozi Sarajevo film festivala u razvoju bosanskohercegovačke i regionalne kinematografije.

Svet

Suša na Rajni dodatno preti nemačkoj ekonomiji – Suša na reci Rajni sve više opterećuje lance snabdevanja i stvara nove probleme nemačkoj ekonomiji. Nedostatak padavina u poslednjih nekoliko meseci znači da teretni brodovi sada prevoze lakše terete, troškovi transporta rastu, a ekonomski i energetski rizici se dodatno pogoršavaju, pišu svetski mediji.

Mađarski Heviz bez ruskih turista postao grad duhova – Banjski grad Heviz kod jezera Balaton na jugozapadu Mađarske dugo je bio popularna destinacija među ruskim turistima, ali su pandemija COVID-19 i sada invazija Rusije na Ukrajinu zaustavili dolazak ruskih turista koji traže odmor, opuštanje i regenerativne vode. Meštani strahuju da se Heviz nikada neće oporaviti.

Pogledajte video prilog o beloruskim dobrovoljacima na vojnoj obuci u Poljskoj s ciljem odlaska u Ukrajinu da se bore protiv ruskih snaga. Neki se takođe nadaju da će se jednog dana vratiti u Belorusiju i igrati ulogu u svrgavanju autokratskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Tražimo odgovore

Virus koji izaziva dečiju paralizu zabrinjava ovog leta zdravstvene zvaničnike u svetu, naročito u dve zapadne države – Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama gde su registrovani slučajevi poliomijelitisa, bolesti koja pored paralize, može da ima i smrtni ishod. Decenijama je ova bolest, zahvaljujući vakcinaciji, gotovo potpuno iskorenjena. U rubrici ZAŠTO Radija Slobodna Evropa, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte Zašto se vraća polio virus?

Most

Za kraj preporučujemo novo izdanje Mosta Omera Karabega na temu Druge Srbija koja se vezuje za osnivanje Beogradskog kruga u januaru 1992. koji je okupio protivnike rata i Miloševićevog režima. Od aprila do juna 1992. godine održano je deset javnih tribina u organizaciji Beogradskog kruga na kojima se govorilo o viziji moderne, evropske, demokratske Srbije koja osuđuje zločine tadašnjeg režima. Te debate su iste godine objavljene u zborniku Druga Srbija i tako je nastao naziv Druga Srbija. Jedan od osnivača Beogradskog kruga književnik Filip David i psiholog Žarko Korać koji je bio član Kruga od osnivanja razgovaraju na temu da li su ideje Druge Srbije prisutne u današnjem srpskom društvu.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG