Dostupni linkovi

Suša na Rajni dodatno prijeti njemačkoj ekonomiji


Teretnjak plovi Rajnom u blizini djelimično presušenog korita rijeke u Dizeldorfu, 25. jula 2022.
Teretnjak plovi Rajnom u blizini djelimično presušenog korita rijeke u Dizeldorfu, 25. jula 2022.

Suša na rijeci Rajni sve više opterećuje lance snabdijevanja i stvara nove probleme njemačkoj ekonomiji.

Nedostatak padavina u posljednjih nekoliko mjeseci znači da teretni brodovi sada prevoze lakše terete, troškovi transporta rastu, a ekonomski i energetski rizici se dodatno pogoršavaju, pišu svjetski mediji.

‘Još 30 cm vode’

Dok Evropa prolazi kroz dugo, vrelo ljeto, vodostaj rijeke Rajne, jedne od najdužih i najprometnijih rijeka na kontinentu sve je niži, što predstavlja veliki problem za ljude i firme koje zavise od nje, ukazuje BBC.

Nivo Rajne, naglašava britanski javni servis, još se nije spustio do najnižeg zabilježenog - kada je u oktobru 2018. bio 25 centimetara – mada prognoze ukazuju da će nivo vode nastaviti da opada u narednim danima.

Voda je suviše plitka da bi kroz nju mogli da prođu veći teretnjaci, dok je na manjim brodovima, posada primorana da smanji tovar kako bi teretnjaci mogli da plove kroz vodu.

Kapetan Andre Kimpel je prethodnih dana prevozio ljude i njihove automobile preko vode na drugu obalu u gradu Kaubu. Međutim, naglasio je da je "voda duboka metar i po" a da je "dubina broda metar i dvadeset" što je značilo da je "svega 30 centimetara vode" ispod njih.

Stručnjaci upozoravaju da bi nizak vodostaj mogao da nanese štetu njemačkoj ekonomiji koja se, uslijed smanjenog dotoka ruskog gasa, sve više oslanja na termoelektrane na ugalj koji se većinom transportuje riječnim brodovima.

Vladina agencija koja prati vodostaj kaže da trenutni nizak nivo vode u Rajni možda samo dio normalnog obrasca. Ali, primjećuju, ovakvi događaji postaju sve intenzivniji kao posljedica klimatskih promjena i kažu da će se situacija pogoršati u drugoj polovini ovog vijeka.

Kašnjenja i nestašice

Brodske kompanije spremne su da zaustave transport robe na Rajni jer se vodostaj u najvećoj njemačkoj rijeci 13. avgusta približio kritično niskoj tački, napisao je Asošiejtid pres (The Associated Press).

Transportna kompanija Kontargo (Contargo) saopštila je krajem prošle sedmice da se sprema zaustaviti transport po Gornjoj i Srednjoj Rajni iz sigurnosnih razloga i planira prebaciti dio svog tereta na kamione. Međutim, dodaje AP, kapacitet drumskog i željezničkog prevoza tereta je ograničen.

Ako se zaustavi transport Rajnom, termoelektrane na ugalj, benzinske stanice i kompanije koje se oslanjaju na brodove za primanje sirovina i isporuku gotovih proizvoda mogle bi se suočiti s kašnjenjima i nestašicama.

Meteorolozi predviđaju kišu u narednim danima, iako je nejasno hoće li to biti dovoljno da nivo vode na Rajni ne padne do tačke koja utiče na riječni saobraćaj, napisao je Asošiejtid pres.

Otežan transport goriva

Rijeka Rajna nastaviće da opada dodatno ograničavajući snabdijevanje robom dijelova unutrašnje Evrope dok se kontinent suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjih nekoliko decenija, ističe Blumberg (Bloomberg).

Prema podacima njemačke vlade, ključni dio rijeke u gradu Kaubu, gdje je Rajna uska i plitka, mogao bi pasti ispod 30 centimetara. Kada nivo vode u Kaubu padne na 40 centimetara i ispod, postaje neekonomično da mnogi teretnjaci koji vuku robu poput dizela i uglja plove tim dijelom rijeke, rekao je ranije predstavnik njemačkog Federalnog instituta za hidrologiju.

Pojedini stručnjaci upozoravaju da bi trgovina od 400.000 barela naftnih derivata dnevno mogla bi biti poremećena duž rijeke koja se proteže od regije Amsterdam-Roterdam-Antverpen (ARA) preko Njemačke do Švicarske.

Zalihe dizela i lož ulja u nezavisnim skladištima u ARA regiji trenutno su na najnižem nivou od najmanje 2008., ističe Blumberg i dodaje da plića rijeka otežava transport goriva u unutrašnjost Evrope.

Riječna kriza posebno je zabrinjavajuća za zemlje centralne i istočne Evrope koje nemaju izlaz na more, a gorivo inače dobivaju preko Rajne, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Očekujemo da će se ova situacija nastaviti do kraja godine", rekao je Toril Bosoni, šef odjela za tržište nafte IEA-e, u prošlosedmičnom intervjuu za televiziju Blumberg.

Ugalj preko Rajne kao 'Ahilova peta'

Analitičari smatraju da bi nizak nivo vode u Rajni sada mogao imati veći uticaj na njemačku ekonomiju nego u vrijeme posljednje teške suše 2008. godine, kada je transport tereta bio u zastoju, ugušivši proizvodnju hemikalija i čelika i smanjivši bruto domaći proizvod zemlje za nekoliko milijardi, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Prije četiri godine, isporuka roba je bila prekinuta od sredine oktobra, na oko sedam sedmica. Ovaj put, ističe ekonomista Dojč banke (Deutsche Bank) Mark Šatanberg (Marc Schatanberg), "problemi bi mogli potrajati duže jer su počeli sredinom ljeta” dok je ekonomska situacija “ovog puta gora".

Kompanije za transport roba preko Rajne tvrde su posljednjih mjeseci njihovi troškovi utrostručeni, te da su veće cijene energenata i nedostatak plovila ostavili kompanijama malo manevarskog prostora.

“Osim odsustva kiše, uska grla imaju sve veze s ratom u Ukrajini”, rekao je Marsel Hulsker (Marcel), generalni direktor kompanije Kontargo, koja upravlja teretnjacima na rijeci već 30 godina.

Čamci su bili preraspoređeni za transport žita rijekom Dunav usred blokade crnomorskih luka koja je tek nedavno bila privremeno ukinuta. Drugim brodovima su plaćani preveliki iznosi za transport uglja, jer je Njemačka požurila da smanji svoje oslanjanje na rusku energiju povećanjem kapaciteta u termoelektranama na ugalj.

Njemačka kompanija DTG, koja upravlja s oko 100 brodova na Rajni, tvrdi da "svakodnevno dobija zahtjeve" za pošiljke uglja. S druge strane, dodaje Fajnenšl tajms, energetsko preduzeće Uniper već je upozorilo da će možda morati da smanji proizvodnju u svojoj fabrici Staudinger na obali Majne, pritoke Rajne, zbog ograničenih zaliha uglja.

Njemačka sada nije imala drugog izbora osim da uvozi ugalj preko Rajne, što je oslonac za koji je Šatenberg iz Dojče banke upozorio da bi "mogao postati Ahilova peta" za najveću evropsku ekonomiju. Ipak, dodaje list, iz vladinih agencija tvrde da su problemi "na Rajni privremeni" i da će se riješiti do zime.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG