Dostupni linkovi

Delegacija Kongresa SAD u poseti Tajvanu


Američka delegacija u dolasku na Tajvan, 2. avgust 2022: fotoarhiv
Američka delegacija u dolasku na Tajvan, 2. avgust 2022: fotoarhiv

Delegacija američkog Kongresa stigla je u nenajavljenu posetu Tajvanu, manje od dve nedelje nakon službenog dolaska predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Tajpej, preneo je BBC 14. avgusta.

Grupu predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, saopštio je Američki institut na Tajvanu.

Institut je naveo da će tim američkih političara razgovarati sa visokim tajvanskim funkcionerima o bilateralnim odnosima, regionalnoj bezbednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima.

Dodaje se da je dolazak petočlane delegacije SAD u Tajpej deo šire posete Indo-pacifičkom regionu.

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će predstavnici SAD boraviti u dvodnevnoj poseti Tajpeju i da će se 15. avgusta sastati sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen). Njen Kabinet saopštio je da druga američka poseta na visokom nivou u mesec dana signalizira "čvrstu podršku Tajvanu”.

SAD zvanično nisu priznale Tajvan ali održavaju čvrste političke i ekonomske odnose sa tim ostrvom.

Dolazak petoro američkih zvaničnika događa se neposredno po dolasku Nensi Pelosi u Tajpej 2. avgusta, kada je Peking demonstrirajući vojnu moć počeo najveće vojne vežbe Kine oko Tajvana.

Kina, koja to ostrvo smatra svojom teritorijom, izvela je manevre koji su uključivali ispaljivanje projektila, delovanje ratnih brodova i borbenih aviona oko tajvanskog vazdušnog prostora.

Kina se protivi zvaničnim kontaktima Tajvana sa stranim vladama. Nensi Pelosi najviši je američki zvaničnik koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina.

U međuvremenu, i posle njenog odlaska iz Tajpeja, Peking je nastavio da izvodi vojne vežbe u blizini ostrva.

Tajpej je saopštio da je otkrio 22 kineska aviona i šest pomorskih brodova u i oko Tajvanskog moreuza. Na vrhuncu vojnih vežbi Kine, Tajvan je optužio Peking da pokušava da promeni status kvo u regionu.

XS
SM
MD
LG