Dostupni linkovi

Salman Ruždi skinut sa respiratora i može govoriti


Pisac Salman Rushdie

Pisac Salman Ruždi(Rushdie) je skinut sa respiratora i može ponovo da priča, dan nakon što je uboden.

Ruždi, 75, napadnut je dok je govorio na događaju u državi New York i bio je u kritičnom stanju.

Njegov agent Andrew Wylie potvrdio je vijest američkim medijima, ali je ranije rekao da bi autor mogao izgubiti oko.

Ruždi se godinama suočavao sa prijetnjama smrću zbog svog romana Satanski stihovi, koji neki muslimani vide kao bogohuljenje.

Muškarac optužen za napad izjasnio se da nije kriv za pokušaj ubistva u subotu i određen mu je pritvor bez kaucije.

Hadi Matar, 24, optužen je da je istrčao na binu i ubo Ruždija najmanje 10 puta u lice, vrat i stomak. Nakon napada, Wylie je rekao da je Ruždi ima prekinute živce na jednoj ruci, oštećenje jetre i da će vjerovatno izgubiti oko.

Iako autorovo najnovije stanje još nije ažurirano, nekoliko kolega pisaca i naučnika objavilo je na Tviteru svoje olakšanje kada su saznali da pisac sada može razgovarati.

Michael Hill, predsjednik Chautauqua institucije u kojoj se napad dogodio, također je objavio vijesti na Tviteru.

Henry Reese, koji je trebao intervjuisati Ruždija na događaju, zadobio je lakšu povredu glave. Suosnivač je neprofitne organizacije koja pruža utočište piscima prognanim pod prijetnjom progona.

Prije napada, Ruždi je trebao održati govor o tome kako su SAD poslužile kao utočište za takve pisce.

Pisac je bio primoran da se skriva skoro 10 godina nakon što su Satanski stihovi objavljeni 1988. Mnogi muslimani su na to reagovali s bijesom, tvrdeći da je prikaz proroka Muhameda teška uvreda za njihovu vjeru.

Iranke drže transparente na kojima piše "Sveti Kuran" i "Ubij Salmana Ruždija" tokom demonstracija u Teheranu 17. februara 1989. godine.
Iranke drže transparente na kojima piše "Sveti Kuran" i "Ubij Salmana Ruždija" tokom demonstracija u Teheranu 17. februara 1989. godine.

Suočio se sa prijetnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Ruždija, dajući nagradu od 3 miliona dolara (2,5 miliona funti) za glavu pisca.

Fetva je i dalje aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta, kvazi-zvanična iranska vjerska fondacija dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Ruždi je rođen u Bombaju, Indija, 1947. Poslan je u internat u Engleskoj prije nego što je otišao na studije istorije na Univerzitetu u Kembridžu. Godine 2007. proglašen je vitezom za zasluge u književnosti.

Došlo je do izliva podrške za njega, a napad je naširoko osuđen kao napad na slobodu izražavanja.

XS
SM
MD
LG