Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Podrška Rusije hunti u Mjanmaru; Kineske investicije zamiru u Rusiji i Pakistanu


Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je njegova Vlada u prvih 100 dana rada ispunila sve prioritete i da sada treba da okrene evropskom putu, 4. avgust 2022.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je njegova Vlada u prvih 100 dana rada ispunila sve prioritete i da sada treba da okrene evropskom putu, 4. avgust 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Stoltenberg: Ukrajinski rat najveća opasnost za Evropu od Drugog svetskog rata – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi u ratu koji je pokrenula protiv Ukrajine. On je dodao da će članice NATO-a možda morati još dugo da podržavaju Ukrajinu oružjem i drugom pomoći kako bi sprečile Rusiju da uspe u svojoj invaziji.

Amnesti optužuje ukrajinske snage za ugrožavanje civila – Amnesti internešnal optužio je ukrajinske snage da ugrožavaju civile time što su se smestile u stambene zgrade, škole i bolnice, što je izazvalo snažan odgovor Kijeva.

U sklopu vežbi Kina ispalila projektile u blizini Tajvana – Kina je ispalila projektile u blizini Tajvana u sklopu vojnih vežbi posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi tom ostrvu.

Američka košarkašica osuđena na devet godina zatvora u Rusiji – Ruski sud proglasio je američku košarkašicu Britni Grajner krivom za krijumčarenje droge, rekavši da je "namerno" donela elektronske cigarete s uljem kanabisa u Rusiju gde je došla da bi se pridružila svom timu. Osuđena je na devet godina zatvora.

Balkan na RSE

Sto dana rada Vlade Crne Gore, premijer zadovoljan – Premijer Crne Gore Dritan Abazović zadovoljan je učincima Vlade koja je 4. avgusta obeležila 100 dana rada. Prema njegovoj oceni, Vlada je ispunila sve prioritete i sada bi, kako je rekao, voleo da se okrene evropskom putu. S druge strane, politički analitičar Zlatko Vujović kaže da je propuštena istorijska šansa za ubrzanje evropskih integracija Crne Gore.

Dupla funkcija predsednika Srbije bez stava Ustavnog suda – Od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2016. stupio na najvišu dužnost, prate ga kritike dela javnosti da krši Ustav time što je istovremeno predsednik Srbije i predsednik stranke. Ustavni sud navodi da odlučuje da li je predsednik povredio Ustav u postupku koji pokreće Narodna skupština na predlog jedne trećine poslanika. Ali, kako takve inicijative do sada nije bilo, i vlast i njeni kritičari na svoj način i dalje tumače član Ustava o nespojivosti funkcija.

Šta Srpska lista zaista radi u kosovskim institucijama? – Funkcioneri Srpske liste, koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, često u javnosti poručuju da je ta partija jedini legalni i legitimni predstavnik Srba u kosovskim institucijama ali se njihov glas gotovo nikada ne čuje u Skupštini ili Vladi Kosova, jer retko učestvuju na sednicama ili sastancima.

'Došla ko na plažu i nemoguće je voleti je': Rečnik u parlamentima u BiH – Više od 60 odsto anketiranih političarki u Bosni i Hercegovini reklo je u istraživanju da su doživele neki oblik nasilja, najčešće verbalnog, psihološkog i emocionalnog. Posle poslednja dva slučaja mizoginog i seksističkog govora i rodno zasnovanih napada na političarke, Agencija za ravnopravnost polova BiH izdala je liste smernica političarima, političkim partijama i zakonodavnim telima.

Kako izgleda biti novinarka na meti internet nasilja u Srbiji, kada je u prethodnoj godini tek jedan od prijavljenih slučajeva završio presudom pročitajte u Internet kao 'ničija zemlja' za nasilje prema novinarkama.

Hrvatska na nesvrstanim tržištima zbog kvaliteta, a ne nostalgije – Zagrebački "Končar" potpisao je 65 miliona evra "težak" ugovor o obnovi hidroelektrane u Iraku koju je ta kompanija gradila osamdesetih godina prošlog veka. U Končaru kažu da je jedina preporuka te kompanije kvalitet njenih mašina koje i dalje rade, a da se referenci na nesvrstanost više se niko i ne seća.

Pogledajte i video prilog Čekajući kišu na balkanskim požarištima.

Svet

Rusija potvrdila podršku hunti u Mjanmaru – Rusija je ponovila svoju podršku vojnoj hunti u Mjanmaru, dok nastoji da ojača saveze s drugim zemljama u vreme kada je suočena sa sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu. Učvršćivanje odnosa Mjanmara s Rusijom dolazi u vreme dok su vojne vlasti azijske zemlje takođe u sve većoj međunarodnoj izolaciji zbog egzekucija i optužbi za ratne zločine, pišu svetski mediji.

Zamiranje kineskih investicija u Rusiji i Pakistanu – I Moskva i Islamabad su se nalazili u vrhu kineskih investicija za razvoj, ali novi izveštaj pokazuje da su kineske investicije u Rusiji pale na nulu u prvoj polovini 2022, dok su u Pakistanu pale za 56 posto.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG