Dostupni linkovi

Stoltenberg: Ukrajinski rat najveća opasnost za Evropu od Drugog svjetskog rata


Jens Stoltenberg na Samitu NATO u Madridu, 29. jun, 2022.godine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se Rusiji ne smije dozvoliti da pobijedi u ratu koji je pokrenula protiv Ukrajine.

On je ocijenio da je taj rat doveo do najopasnijeg trenutka za Evropu od Drugog svjetskog rata.

Stoltenberg je 4. avgusta u Norveškoj rekao da će članice NATO možda morati još dugo da podržavaju Ukrajinu oružjem i drugom pomoći kako bi spriječile Rusiju da uspije, nakon što je 24. februara ove godine pokrenula ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

“U našem je interesu da ova vrsta agresivne politike ne uspije. Ono što se dešava u Ukrajini je strašno, ali bi bilo mnogo gore da je došlo do rata između Rusije i NATO-a“ “, rekao je Stoltenberg.

“Ako predsjednik (Vladimir) Putin uopšte pomisli da uradi nešto slično nekoj zemlji NATO-a kao što je uradio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, onda će se cijeli NATO odmah uključiti“, rekao je Stoltenberg.

Rat je doveo do toga da prethodno neutralne Finska i Švedska traže članstvo u NATO-u, a zahtjev su do sada ratifikovale 23 od 30 država članica, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD).

U okviru ubrzanog procesa prijema, američki Senat je 3. avgusta glasao 95-1 za članstvo te dvije zemlje.

Još sedam članica Alijanse trebalo bi da potpišu protokol: Češka, Grčka, Mađarska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.

Do sada je samo Turska uslovila prijem Finske i Švedske izručenjem političkih protivnika Vlade u Ankari, koje turske vlasti nazivaju „teroristima“.

Turska je saopštila da će se njeni predstavnici sastati sa finskim i švedskim zvaničnicima ovog mjeseca kako bi procijenili da li te dvije zemlje rade na ispunjavanju njihovih uslova.

XS
SM
MD
LG