Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Iranski dronovi za Rusiju; Evropska svemirska agencija prekida saradnju s Moskvom na misiji za Mars


Ukrajinske vlasti saopštile su da su u ruskom raketnom napadu 14. jula na grad Vinica, u centralnoj Ukrajini daleko od linije fronta,
ubijene najmanje 23 osobe.
Ukrajinske vlasti saopštile su da su u ruskom raketnom napadu 14. jula na grad Vinica, u centralnoj Ukrajini daleko od linije fronta, ubijene najmanje 23 osobe.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Fon der Lajen u Sobranju: Makedonski jezik je vaš, istorija nije uslov za pregovore – Prvi dan rasprave o francuskom predlogu u parlamentu Severne Makedonije završen je u napetoj atmosferi ispunjenoj zvucima vuvuzela. Premijer Dimitar Kovačevski tražio je od poslanika da prihvate dokument, na šta su mu predstavnici vladajućih partija aplaudirali, dok je opozicija vikala da je izdajnik. Pred sednicu se poslanicima obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je rekla da je makedonski jezik zaštićen i da istorija nije uslov za pregovore.

Telo EU predlaže raspravu o zabranama za desničare sa Zapadnog Balkana – Evropska unija mogla bi da pokrene raspravu o efikasnosti zabrana koje u državama Zapadnog Balkana treba uvesti protiv desničarskih ekstremista. To stoji u dokumentu pod nazivom "Desničarski ekstremizam na Zapadnom Balkanu" koji je izradilo češko predsedništvo EU.

Od desnice u Srbiji do fronta u Ukrajini – Fasadu beogradskog Fizičkog fakulteta u Ulici Braće Jugovića dugo je krasio portret Džoa Stramera, legendarnog frontmena pank-rok grupe The Clash, koji je u svom radu širio ideje solidarnosti, jednakosti i bratstva. Tik uz njega se nedavno pojavio mural posvećen srpskom državljaninu Stefanu Dimitrijeviću, koji je pre nego što je poginuo u Ukrajini boreći se na strani Rusije, bio deo ultradesničarskih krugova u Beogradu.

Crkva obezbedila mesto za četnički skup u Bijeljini – Morbidna predstava, neobjašnjiva normalnom umu. Tim rečima publicista iz Bijeljina Jusuf Trbić objašnjava skup u čast Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, koji će biti održan u tom gradu na severoistoku Bosne i Hercegovine. "Dražin dan" zakazan je za nedelju 17. jula. Kao mesto održavanja najpre je određen trg nazvan po Draži Mihailoviću u centru Bijeljine, da bi potom skup bio premešten u Saborni hram, pravoslavnu crkvu u ovom gradu.

Decenija i po čekanja na žičaru Kotor-Lovćen – Kamen temeljac za žičaru Kotor-Lovćen, posle višegodišnjih obećanja, postavljen je 12. jula, uoči Dana državnosti Crne Gore. Žičara bi za sat vremena trebalo da preveze hiljadu putnika koji će se za 11 minuta iz primorskog Kotora sa 65 metara nadmorske visine popeti na 1.350 metara.

Zašto pada broj gostiju na Plitvičkim jezerima? – Nacionalni park Plitvička jezera objavio je da ima 40 odsto manje posetilaca nego rekordne 2019. godine, ali da je finansijski "vrlo blizu" rekordnim godinama.

Pogledajte video prilog 'Nemamo gde': Prinudno iseljenje u Beogradu pred sudom u Strazburu.

Svet

Evropska svemirska agencija prekida saradnju s Rusijom u misiji za Mars – Usled sve većih tenzija Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini i posle suspenzije programa u martu, Evropska svemirska agencija zvanično je prekinula saradnju s Rusijom na misiji EksoMars čiji je cilj bio pronalaženje života na Crvenoj planeti. Uprkos oštrim reakcijama iz Rusije, očekuje se da će prvi evropski robotski rover na Mars biti lansiran ove jeseni, pišu svetski mediji.

Rusija bi mogla da 'iskoristi' iranske borbene dronove u Ukrajini – Sjedinjene Američke Države su navele da se Iran sprema da pošalje "stotine" dronova Rusiji za podršku u ratu u Ukrajini. Teheran odbacuje te navode, ali stručnjaci kažu da bi Rusija mogla da traži od Irana jeftine izviđačke i borbene dronove kojima je snabdevao svoje saveznike na Bliskom istoku.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Zašto su Uber fajlovi briga i za političare? – Izbegavanje zakona, ometanje policijskih istraga, dovođenje vozača u opasnost. Duga je lista optužbi o "prljavom" poslovanju koje se na teret stavljaju globalnom tehnološkom gigantu, kompaniji Uber. Vrh ledenog brega skandala i kontroverzi koje prate Uber od osnivanja 2009. godine, upravo se otkriva. Sve je pokrenuo Mark Mekgan, nekadašnji glavni lobista te kompanije za poslove u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi.

Šta možete da očekujete ako putujete avionom na odmor, pogledajte u video prilogu koji odgovara na pitanje Zašto je haos zahvatio aviosaobaćaj u Evropi.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG