Dostupni linkovi

Bivši ministar Sunak vodi i posle drugog kruga izbora za lidera torijevaca


Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak je u četvrtak, 14. jula, učvrstio svoju prednost u odnosu na rivale na izborima za šefa konzervativaca i premijera umesto dosadašnjeg Borisa Džonsona.

Sunak, čiji je odlazak iz Trezora prošle nedelje bio jedan od prvih u nizu ostavki koje su primorale Džonsona da podnese ostavku, vodi i nakon drugog kruga izbora.

Najozbiljniji takmaci su mu Peni Mordaunt, ministarka trgovine, i šefica diplomatije Liz Trus, koja je poslednja pokrenula zvaničnu kampanju tvrdeći da je jedini kandidat sa iskustvom da donese neophodne "teške odluke".

U igri je ostalo pet kandidata, nakon što je državna tužiteljka Suela Braverman, pristalica Bregzita, ispala iz trke u četvrtak jer nije uspela da dostigne cenzus od 30 glasova u drugom krugu.

Ko god postane novi lider konzervativaca, suočiće se sa izazovom rastuće inflacije, nizkog ekonomskog rasta, kao i nepoverenja javnosti posle Džonsonovog mandata koji su obeležili skandali.

Nakon što je zadržao svoje vođstvo, Sunak je zahvalio svojim pristalicama i napisao na Tviteru: "Spreman sam da dam sve što imam u službu našoj naciji. Zajedno možemo da povratimo poverenje, obnovimo našu ekonomiju i ponovo ujedinimo zemlju."

Prethodno je izjavio da će njegov prvi ekonomski prioritet biti borba protiv visoke inflacije, a ne smanjenja poreza koje su obećali njegovi rivali.

"Ja ću voditi kampanju kao konzervativac i vladaću kao konzervativac. Mogu da vodim, mogu da donosim teške odluke i mogu da obavim stvari. Spremna sam da budem premijer od prvog dana", rekla je šefica diplomatije Trus.

Upitana zašto nije dala ostavku kada je Džonson ostao bez podrške, ona je rekla: "Ja sam lojalna osoba. Lojalna sam Borisu Džonsonu."

Oni koji su ostali -- među njima su i bivši ministar za ravnopravnost Kemi Badenoh i predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove Tom Tugendhat – učestvovaće u trećem krugu glasanja konzervativnih poslanika u ponedeljak, 18. jula.

Ako svi kandidati dostignu prag od 30 glasova, onaj sa najmanjim brojem glasova bići isključen iz daljeg nadmetanja. U narednim krugovima, svaki put biće eliminisan kandidat sa najmanje glasova, da bi do 21. jula ostala dva sa najvećom podrškom.

Potom će novog lidera između ta dva kandidata birati i 200.000 članova Konzervativne partije, a rezultat će biti objavljen 5. septembra.

Sunak je možda najpopularniji kandidat među poslanicima, ali je anketa YouGov-a u kojoj je učestvovalo skoro 900 članova stranke pokazala da je Mordaun favorit sa ubedljivim vođstvom u odnosu na sve kandidate koji bi se našli na finalnom glasačkom listiću.

Prema ovoj anketi, Sunak je loše prošao u odmeravanju sa skoro svim rivalima. Mordaun je sada favorit na kladionicama.

Britanska ekonomija je opterećena rastućom inflacijom, visokim dugom i niskim rastom zbog čega su građani izloženi najvećem udaru na svoje budžete u poslednjih nekoliko decenija. Cene goriva su skočile zbog energetske krize koju je zaoštrio rat u Ukrajini.

Kampanja za lidere ukazuje na poteškoće sa kojima bi se novi premijer mogao suočiti, kao i na podele unutar stranke. Mordaunt je odbacila bivšeg britanskog pregovarača za Bregzitu Dejvida Frosta da je bila nedovoljno čvrsta prema EU.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG