Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Pripreme u NATO za suočavanje s Kinom; Plate ruskim vojnicima preko Gazprombanke izuzete iz sankcija


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, finski predsednik Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson na samitu NATO u Madridu, 28. jun 2022.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, finski predsednik Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson na samitu NATO u Madridu, 28. jun 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

'Kupujemo po dve paprike i dva paradajza': Rast cena u BiH – Svako se nečega odrekao, neko manje neko više, komentariše jedna od sagovornica Radija Slobodna Evropa talas poskupljenja koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Statistika govori da bi tako zaista moralo da bude tako, pošto su cene u maju više za 14,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

I Crnogorska pravoslavna crkva traži potpisivanje ugovora sa Vladom Crne Gore – Crnogorska pravoslavna crkva pozvala je državu da potpišu Ugovor o međusobnim odnosima. Taj zahtev dolazi u trenutku finalizacije Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, koja ne priznaje Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

U prvoj godini zabrane 40 prijava za negiranje genocida u Srebrenici – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije podiglo nijednu optužnicu protiv osoba protiv kojih su podnesene prijave za negiranje genocida, iako je od jula prošle godine, kada je bivši visoki predstavnik u BiH zabranio negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u tu instituciju stiglo takvih 40 prijava.

Prava najosetljivijih u pandemiji najviše trpela – U pandemiji je došlo do erozije ljudskih prava najviše siromašnijih, žena, starijih i dece, kao i pripadnika romske manjine, ocenjeno je na okruglom stolu o ljudskim pravima tokom COVID-19 krize u Hrvatskoj.

Gradac od najčistije reke do divlje gradnje – Na jednoj od najčistijih evropskih reka, Gradac u zapadnoj Srbiji, nestaju vidre, obalu guši divlja gradnja, septičke jame mogu se videti nadomak vodozahvata. Poslednjih godina u zaštićenom području najčistije reke u Evropi sve je prisutnija divlja gradnja. Vlasnici pojedinih parcela su zagradili pristup priobalju, a Gradac ugrožava i barska pruga koja prolazi kroz zaštićeno područje.

Rat u Ukrajini

Plate ruskih vojnika isplaćuju se preko Gazprombanke izuzete iz sankcija – Značajan broj ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini prima vojnu platu i borbene bonuse preko Gazprombanke, koja je pošteđena najoštrijih sankcije Zapada koje su otežale rad drugih velikih ruskih banaka, pokazuje istraga.

Pogledajte video prilog o pripremama grada Slovjanska u ukrajinskom regionu Donjeck za veliku ofanzivu ruskih snaga.

Svet

NATO se sprema za suočavanje s pretnjom iz Kine – Na ovonedeljnom samitu NATO bi mogao da označi Kinu kao "sistemski izazov" za bezbednost članica u dokumentu takozvanog strateškog koncepta koji definiše prioritete Alijanse za narednu deceniju. Prethodna verzija, objavljena 2010, nije spominjala Kinu dok se za novu pažljivo razmatra definisanje bezbednosnih pitanja u vezi s Kinom kako bi se izbegla retorika koju bi neki saveznici smatrali previše zapaljivom, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG