Dostupni linkovi

Plate ruskih vojnika isplaćuju se preko banke izuzete iz sankcija


Istraga je pokazala da pripadnici ruskih snaga koji se bore u Ukrajini dobijaju plate preko jedne od najvećih ruskih banaka, koja je izuzeta iz oštrih sankcija Zapada. (arhivska fotografija)

Pišu: Georgij Šabajev, Natalija Sedlecka i Kirilo Ovsijanij

Albina Abajeva je 10. juna objavila kratku poruku na društvenoj mreži VK: "Gazprom zp je stigao".

Iako je poruka šifrovana, kontekst je jasan: njen suprug koji se bori u ruskim snagama u Ukrajini primio je od vojske platu koja je stigla preko Gazprombanke, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Banka povezana s ruskim državnim gasnim monopolistom Gazpromom je treća po veličini u Rusiji, posle Sberbanke i VTB. Jedina je od te tri koja nije pogođena najstrožim sankcijama koje su uvele Evropska unija (EU) i SAD, usled činjenice da članice EU preko Gazprombanke plaćaju Rusiji gas, što je i glavni izvor prihod Moskve za invaziju na Ukrajinu.

Novi izveštaj Šema, istraživačke redakcije ukrajinskog servisa RSE-a, dokumentuje širok spektar dokaza koji pokazuju da značajan broj ruskih vojnika i pripadnika bezbednosnih snaga koji su angažovani u Ukrajini prima redovnu vojnu platu i borbene bonuse preko Gazprombanke.

Post na društvenoj mreži VKontakte koji je 10. juna postavila supruga ruskog vojnika, potvrđujući da je stigla nejgova plata preko Gazmprombanke
Post na društvenoj mreži VKontakte koji je 10. juna postavila supruga ruskog vojnika, potvrđujući da je stigla nejgova plata preko Gazmprombanke

Suprug Abajeve Vadim na svojoj stranici na ruskoj društvenoj mreži Odnoklasniki naveo je da služi u 6. zasebnoj tenkovskoj brigadi.

Šeme je kontaktiralo Abajevu telefonom i ona je potvrdila da je njen suprug primio redovnu platu, kao i naknadu za učešće u borbama preko Gazprombanke. Abajeva, koja je kasnije promenila ime koje koristi na društvenim mrežama, rekla je da banka ne iznosi detalje kolika je plata a koliki je bonus.

Nalog Vadima Abajeva na društvenoj mreži koji ukazuje da je u 6. zasebnoj tenkovskoj brigadi.
Nalog Vadima Abajeva na društvenoj mreži koji ukazuje da je u 6. zasebnoj tenkovskoj brigadi.

Ljudmila Rešetnikova je takođe na forumu VK izvestila da je borbena plata njenog supruga stigla preko Gazprombanke. Ona je na svojoj stranici muža identifikovala kao Aleksandra Rešetnikova i naznačila da je u ratu. On je 2020. bio u brigadi za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu u ruskoj vojsci.

Nakon što su novinari Šema izrazili interesovanje za isplatu vojnih plata preko Gazprombanke, moderator je izbrisao oko 14 strana diskusije.

Nije poznato koliki procenat ruskog vojnog osoblja ili ruskih vojnika prima isplate preko Gazprombanke. Još nekoliko banaka je ovlašćeno da procesuira vojne plate, uključujući Sberbanku i VTB.

Takođe ništa ne ukazuje da bi Gazprombanka, ako bi joj SAD i EU uvele oštre sankcije, prestala da prosleđuje ove isplate. Iako je sankcionisanim bankama, kao što su VTB i Sberbanka, onemogućeno da vrše transakcije u dolarima i evrima i isključene su iz globalnog sistema SWIFT, Rusija ima svoj sistem.

Pored toga, na domaće transakcije u rubljama generalno ne utiču sankcije koje su zapadne države uvele Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu koja je počela 2014. a eskalirala 24. februara 2022, kada je predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju u kojoj su ubijene desetine hiljada ljudi, više od 12 miliona ljudi prinuđeno da napusti svoje domove, a brojni gradovi na severu i istoku zemlje razrušeni.

Kanal za isplate

"Malo je verovatno da će sankcije uticati na domaća plaćanja u rubljama. Takve isplate su generalno van dometa američkih sankcija", rekao je za RSE Brajan O'Tul (Brian O'Toole), bivši viši savetnik u Ministarstvu finansija SAD i analitičar Atlantskog saveta iz Vašingtona.

Međutim, za mnoge u Ukrajini, činjenica da banka koja je izbegla ozbiljne sankcije predstavlja kanal za isplate vojnicima koji ubijaju i sakate njihove sunarodnike, posebno je gorka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je EU da uvede najoštrije sankcije svim ruskim bankama bez izuzetka.

"To se pre svega odnosi na Gazprombanku – jedan od glavnih novčanika koji finansira antievropsku politiku Ruske Federacije", rekao je Zelenski 11. juna. "I, naravno, iz svoje koristi, EU mora mnogo brže da radi kako bi potpuno odustala od ruskih energetskih resursa. To je fundamentalno bezbednosno pitanje."

Gazprombanka nije odgovorila na upit za komentar o saradnji s Ministarstvom odbrane Rusije. (arhivska fotografija)
Gazprombanka nije odgovorila na upit za komentar o saradnji s Ministarstvom odbrane Rusije. (arhivska fotografija)

Međutim, iako je Zapad uveo blaže "sektorske" sankcije Gazprombanci, a EU nastoji da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata, nema naznaka da će Unija uvesti strože sankcije toj banci.

"Sankcije Gazprombanci bile bi isto što i embargo na ruski gas koji sada nije u planu", rekao je ranije ovog meseca za NBC njuz (NBC News) Simone Taljapijetra (Tagliapietra), viši saradnik u tink-tenku Brigel koji se fokusira na evropsku ekonomiju.

Velika Britanija, koja više nije u EU i manje zavisi od ruskog izvoza energenata nego druge evropske zemlje, uvela je oštre sankcije Gazprombanci.

Šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je za NBC njuz da bi SAD i EU "trebalo da kazne Gazprombanku, ne samo zbog njene uloge u pomaganju Rusiji da prikupi prihode od prodaje energenata, već zato što je Gazprombanka direktno uključena u podršku ruskoj vojsci, državnim kompanijama i drugim institucije koje podržavaju invaziju na Ukrajinu".

Iako se druge ruske banke takođe koriste za isplate plata vojnicima koji se bore u Ukrajini, u Kijevu postoji zabrinutost da je Gazprombanka finansijski snažnija zahvaljujući tome što nije pogođena sankcijama kao druge banke.

"Problem je što je Gazprombanka funkcioniše, nastavlja da prima ogromne prihode, a sve više klijenata drugih ruskih banaka pogođenih sankcijama prelazi na nju. To jest, to je raj za izbegavanje sankcija u finansijskom sistemu", rekla je za Šeme Tetjana Ševčuk, pravna savetnica Akcionog centra za borbu protiv korupcije u Ukrajini.

Obaveštajno odeljenje ukrajinskog Ministarstva odbrane saopštilo je u maju da je ruska svemirska agencija Roskosmos intenzivirala međunarodna namirenja preko Gazprombanke.

Kartica Gazprombanke s logom Ruske armije
Kartica Gazprombanke s logom Ruske armije

S druge strane, dokazi koje je prikupila redakcija Šeme pokazuju da je Gazprombanka, koja od 2016. izdaje karticu sa simbolom zvezde i natpisom Vojska Rusije, ima dublje veze s vojskom od isplata plata i borbenih bonusa.

Od invazije na Ukrajinu, predstavnici Gazprombanke su prisustvovali ceremonijama koje su vojne jedinice širom Rusije organizovale povodom obeležavanja godišnjice svog formiranja ili drugih važnih datuma.

Službenik banke se sastao sa suprugama vojnih lica iz jedinice s bazom u Naro-Fominsku, kod Moskve, od kojih su neki učestvovali u invazionim snagama. Tema je bila socijalna podrška vojnim porodicama, otplata kredita i prijava za odlaganja roka za isplatu duga.

Gazprombanka se takođe može koristiti kao kanal za plaćanje vojne opreme koju koriste ruske snage u napadu na Ukrajinu.

Ukrajinsko odbrambeno-obaveštajno odeljenje saopštilo je u aprilu da su isplate za vojnu opremu kupljenu za 47. gardijsku tenkovsku diviziju, rusku jedinicu koja učestvuje u borbama, išle preko dve banke, od kojih je jedna Gazprombanka.

Gazprombanka nije odgovorila na upit Šema za komentar o saradnji s Ministarstvom odbrane Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG