Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Ruski ekonomista kaže da sankcije neće ugroziti Putina; Ženi iz SAD preti 20 godina zbog učešća u IDIL-u


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama na potpisivanju sporazuma na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu, 8. jun 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama na potpisivanju sporazuma na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu, 8. jun 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Potpisana četiri nova sporazuma na samitu 'Otvorenog Balkana' – Lideri Albanije, Severne Makedonije i Srbije na samitu "Otvorenog Balkana" potpisali su sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja, saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza. Potpisivanje tih dokumenata kulminacija su dvodnevnog samita u Ohridu, kom su prvi put prisustvovali predstavnici Crne Gore i BiH kao posmatrači.
  • Borba za Sjeverodonjeck odlučuje o sudbini Donbasa, kaže Zelenski – Ukrajinske snage potisnute su na periferiju istočnog grada Sjevjerodonjecka u žestokoj borbi za koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da će verovatno odlučiti o sudbini Donbasa.
  • Bugarska ostala sa manjinskom vladom zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji – Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da će voditi manjinsku vladu nakon što je jedna od četiri stranke u vladajućoj koaliciji, formiranoj pre samo šest meseci, napustila vladu.

Balkan na RSE

Za i protiv Kosova u 'Otvorenom Balkanu' – Zbog odbijanja da se priključi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", Kosovo gubi na većoj slobodi kretanja ljudi i robe, ali i veće tržište za lokalne proizvođače, ocenjuje Visar Imeri, izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku Musine Kokalari sa sedištem u Prištini.

U video prilogu Šta je regionu 'Otvoreni Balkan'? pogledajte šta su rekli učesnici samita u Ohridu o prednostima ove regionalne inicijative.

Ministar zdravstva Hrvatske isključio trgovinu organima i priznao moguće nepravilnosti – Udruženja pacijenata, ali i istraživačka novinarka koja je otkrila dva navodno sumnjiva slučaja transplantacije organa sa živih donora, nezadovoljni su izjavama resornog ministra da državni tužitelji istražuju nepravilnosti u procesu, a ne sumnju na trgovinu organima. Sporni slučajevi su se navodno dogodili 2019. a donori su bili iz Srbije i s Kosova.

'Isparavanje' naftnih donacija za poljoprivrednike u Federaciji BiH – Poljoprivrednicima obećano 50, a data svega jedna litra goriva. Ovo je priča poljoprivrednika Fedahije Hrnjića iz Sapne, blizu Tuzle na severoistoku Bosne i Hercegovine koji je verovao da će mu odluka Vlade entiteta Federacije BiH o doniranju goriva pomoći da ublaži posledice rasta cena na tržištu.

Pogledajte video prilog Zaboravljeni na granici Srbije i Mađarske o pokušajima izbeglica i migranata, uglavnom s Bliskog istoka, da iz Srbije pređu u Mađarsku. Migranti koji pokušaje prelaske granice zovu "gejm", ne odustaju od namere da stignu u zemlje Evropske unije, uprkos tome što su ruska agresija na Ukrajinu i milioni izbeglica iz te zemlje potisnuli njihove probleme.

Rat u Ukrajini

Ukrajinci u Crnoj Gori čekaju papire za posao – Da bi u Crnoj Gori mogli da se zaposle, izbegli Ukrajinci moraju da imaju papire o statusu međunarodne privremene zaštite i matični broj neophodan za prijavu na Zavodu za zapošljavanje. Alisa Veremejenko, tridesetogodišnja Ukrajinka koja je sa dvoje dece došla iz Kijeva u Podgoricu, kaže da je neophodne papire dobila za mesec dana, ali većina njenih sunarodnika čeka mnogo duže. "Bila sam jedna od prvih izbeglih koji su stigli u Crnu Goru početkom marta i među prvima na spisku privremene zaštite, zato sam verovatno papire dobila za tako kratko vreme", kaže Veremejenko.

Sankcije Zapada teško da će ugroziti Putinovu vladu, kaže ruski ekonomist – Sankcije Zapada teško će pogoditi rusku privredu, ali se predsednik Vladimir Putin trenutno ne suočava s političkim rizikom i njegova vlada će verovatno prebroditi ekonomski pad, rekao je istaknuti ruski ekonomista i bankar Andrej Movčan.

Svet

Amerikanki koja je vodila ženski bataljon IDIL-a preti do 20 godina zatvora – Nakon što je priznala da je bila liderka ženskog bataljona IDIL-a u Siriji i da je obučavala više od 100 žena i devojaka da koriste automatsko i drugo oružje, Elison Fluk-Ekren, rođena u Kanzasu, postala je prva žena koja je procesuirana u SAD zbog vodeće uloge u islamističkoj militantnoj grupi, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG