Dostupni linkovi

Borba za Sjeverodonjeck odlučuje o sudbini Donbasa, kaže Zelenski


Volodimir Zelenski

Ukrajinske snage potisnute su na periferiju istočnog grada Sjevjerodonjecka u žestokoj borbi za koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da će verovatno odlučiti o sudbini Donbasa.

"Prema rezultatima ovog dana, 105. dana totalnog rata, Sjeverodonjeck ostaje epicentar konfrontacije u Donbasu", rekao je Zelenski u video poruci 8. juna, dodajući da ukrajinske snage brane svoje pozicije i nanose značajne gubitke na neprijatelju.

"Ovo je veoma žestoka bitka, veoma teška. Verovatno jedna od najtežih u ovom ratu. Zahvalan sam svima i svima koji se u ovom pravcu brane. U mnogome se upravo tamo odlučuje o sudbini našeg Donbasa", rekao je Zelenski.

Guverner Luganska Serhij Hajdej je ranije rekao da ukrajinske snage kontrolišu predgrađe Sjevjerodonjecka, ali da se borbe nastavljaju.

On je za RBC-Ukrajinu rekao da je "nemoguće reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad".

Hajdej je kasnije na Telegramu napisao da ruske snage "kontrolišu veliki deo Sjeverodonjecka", ali je rekao da je industrijska zona grada "i dalje naša".

Borbe se nastavljaju na ulicama, rekao je on.

Sjeverodonjeck je nedeljama bio u fokusu borbi. Postao je meta napada ruske vojske nakon što su njene snage potisnute iz drugih delova Ukrajine nakon februarske invazije.

Ukrajinski specijalci pokrenuli su kontraofanzivu pre nekoliko dana i očistili skoro polovinu grada, ali nije imalo smisla da ostanu kada je Rusija počela da granatira i vrši vazdušne udare na to područje, rekao je Hejdej u izveštaju RBC-Ukrajina.

Hejdej je rekao da je granatiran i Lisičansk, koji se nalazi preko puta Sjevjerodonjecka.

Lisičansk ostaje u potpunosti pod kontrolom ukrajinske vojske, ali je pod „snažnim i haotičnim“ granatiranjem, rekao je on na Telegramu, optužujući ruske snage da namerno gađaju bolnice i centre za distribuciju humanitarne pomoći.

"Uništenje je ogromno", napisao je on.

Haidejeve tvrdnje nisu mogle biti odmah verifikovane.

Rusija je 7. juna tvrdila da su stambena područja u Sjeverodonjecku "potpuno oslobođena" dok su ukrajinske snage i dalje držale industrijsku zonu i okolna naselja.

Šta kaže izveštaj britanskog Ministarstva odbrane?

Međutim, britansko Ministarstvo odbrane je 8. juna saopštilo da je malo verovatno da je bilo koja strana prethodnog dana stekla "značajan položaj".


Ukrajinska odbrana se drži, uprkos kontinuiranom napadu Rusije na grad iz tri pravca, navodi ministarstvo u svom dnevnom obaveštajnom biltenu.

U izveštaju britanske obaveštajne službe ocenjuje se da su ruske snage koncentrisale svoju ofanzivu isključivo na centralni sektor Donbasa i da su ostale u defanzivi na njegovim bokovima. U izveštaju se takođe navodi da su Ukrajinci čak nedavno postigli određeni uspeh "kontranapadom u jugozapadnoj oblasti Herson, uključujući vraćanje uporišta na istočnoj obali reke Ingulec".

Razmena tela

U međuvremenu, ruska novinska agencija TASS javila je da je više od 1.000 ukrajinskih boraca koji su zarobljeni u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju prebačeni u Rusiju zbog istrage.

Ukrajina traži primopredaju svih oko 2.000 boraca iz fabrike Azovstal u razmeni zarobljenika, ali su ruski zakonodavci zahtevali da se nekima od vojnika sudi.

Između Rusije i Ukrajine izvršena je još jedna razmena tela, saopštilo je 8. juna Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija. Kako se navodi u saopštenju, razmena je obavljena na liniji fronta u Zaporožju.

Od 50 primljenih tela Ukrajinaca, 37 su bili "herojski branioci Azovstala", primećuje agencija.

Proces vraćanja tela ukrajinskih vojnika se nastavlja, dodaje ministarstvo.
Ukrajinska vojska saopštila je 7. juna da su Rusi predali 210 tela ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula braneći grad Mariupolj od ruskih snaga u ogromnim čeličanama.

Pregovori o izvozu žita

Na diplomatskom frontu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je 8. juna u Turskoj sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine.

Čavušoglu je rekao da su razgovori bili plodonosni i izrazio podršku bezbednom pomorskom koridoru, ali je Lavrov rekao da je odgovornost na Ukrajini da deminira svoje luke kao preduslov za bezbednu isporuku.
Rusija je pozvala Ukrajinu da ukloni mine iz oblasti u blizini crnomorske luke Odesa.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da Rusija neće koristiti deminirane koridore za napad na ključnu ukrajinsku luku.

Rusija je spremna da formalizuje tu garanciju za Odesu, rekao je Lavrov posle razgovora u Ankari. On je obećao da Rusija neće "zloupotrebiti" svoju pomorsku prednost u Crnom moru ako ukrajinske luke budu razminirane.

Ukrajina, koja nije imala predstavnika na sastanku u Ankari, kaže da obećanje Rusije da neće koristiti bezbedne pomorske koridore za napad na Odesu nije verodostojno. Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar rekao je da iz razgovora nisu proizašli konkretni sporazumi jer su obe strane postavljale uslove.

"Turska strana je dobila informaciju od ruske o njihovom stavu, a sada čekamo komunikaciju između ukrajinske i turske strane da pronađe zajednički jezik", rekao je Bodnar.

On je optužio rusku stranu da igra "glupe igre" i zahtevao od zuskih zvaničnika da povuku vojsku i deblokiraju luke.

"Onda možemo reći da možemo da deminiramo i dozvolimo brodovima da napuste luke kako bismo, pre svega, obezbedili njihovu bezbednost, a drugo, bezbedno izvozili žito", rekao je ambasador.

Istovremeno je sugerisao da Rusija nije zainteresovana da pušta žito jer ga je krala.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je ranije ove nedelje da postoje "verodostojni izveštaji... da Rusija krade ukrajinski izvoz žitarica da bi ga prodala za sopstveni profit".

Izvor: Rojters, AFP, AP
XS
SM
MD
LG