Dostupni linkovi

Bugarska ostala sa manjinskom vladom zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji


"Manjinska vlada će biti mnogo bolja od vlade kojoj se za dodatni novac zavrću ruke i zaustavljaju istinske reforme": Kiril Petkov, premijer Bugarske
"Manjinska vlada će biti mnogo bolja od vlade kojoj se za dodatni novac zavrću ruke i zaustavljaju istinske reforme": Kiril Petkov, premijer Bugarske

Bugarski premijer obećao je da će voditi manjinsku vladu nakon što je jedna od četiri stranke u vladajućoj koaliciji, formiranoj pre samo šest meseci, napustila vladu.

Premijer Kiril Petkov rekao je 8. juna da je "optimista" da njegova stranka "Nastavi sa promenom" (PP) i njena dva preostala koaliciona partnera mogu da ispune obećanja da će iskoreniti rasprostranjenu korupciju.

"Manjinska vlada će biti mnogo bolja od vlade kojoj se za dodatni novac zavrću ruke i zaustavljaju istinske reforme", rekao je Petkov.

Petkov je govorio na konferenciji za novinare nakon što je populistička partija "Postoji takav narod" (ITN) napustila vladu zbog neslaganja oko potrošnje i toga da li Bugarska treba da podrži pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji (EU).

Bez ITN-a, vlada ima 109 od 240 glasova u parlamentu, manje od 121 potrebnog za usvajanje zakona.

Petkov je rekao da su levičarska Bugarska socijalistička partija i proreformska Demokratska Bugarska ponovo potvrdile svoju podršku njegovoj prozapadnoj vladi, i veruje da ima članova ITN-a koji su protiv korupcije i koji bi potencijalno podržali njegovu vladu.

Ali on je takođe optužio zvaničnike ITN-a da opstruišu reformu antikorupcijske komisije u zemlji i da sabotiraju izbor ministra unutrašnjih poslova Bojka Raškova za njenog šefa.

Prema rečima Petkova, ITN insistira na više novca iz budžeta Ministarstva regionalnog razvoja i javnih radova za preduzeća za izgradnju puteva za koja se navode da su bliska drugim kompanijama protiv kojih se vodi istraga za zloupotrebe.

Vlada je 8. juna odobrila reviziju Zakona o budžetu za 2022. nakon što su tri ministra ITN-a napustila sastanak, rekavši da njihovi predlozi za izmene tekućeg državnog budžeta nisu pošteno razmotreni.

"Od danas povlačim naše ministre i stavljam tačku na ovu koaliciju i ovu agoniju", rekao je lider ITN Slavi Trifonov.

Trifonov, voditelj tok-šou emisije i folk-pop pevač koji je osnovao ITN 2020. godine, optužio je Petkova da ignoriše nacionalne interese Bugarske praveći ustupke susednoj Severnoj Makedoniji kako bi mogla da započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

Bugarska je stavila veto na početak tih pregovora krajem 2020. godine, rekavši da Severna Makedonija ne sprovodi bilateralni sporazum potpisan 2017. godine.

Bugarski parlament odobrio je Petkovovu vladu u decembru, čime je formiran njen prvi redovni kabinet otkako je decenijska vladavina premijera Bojka Borisova okončana u aprilu usred gneva javnosti zbog korupcije.

Izvor: Bugarski servis RSE, prema izveštajima Rojtersa i DPA

XS
SM
MD
LG