Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Danska u odbrambenoj politici EU; Avganistanskim muzičarima preti deportacija iz Pakistana


Protest radnika Fijat u Kragujevcu, 2. jun 2022

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

State department o antisemitizmu u Srbiji, krizi u Crnoj Gori, pitanju Visokih Dečana na Kosovu – Primeri antisemitizma u Srbiji, segregacija u obrazovanju u BiH, nerešeno pitanje imovine manastira Visoki Dečani na Kosovu, retrospektiva krize izazvane nezadovoljstvom SPC u Crnoj Gori. To su neki od akcenata koji se tiču država Zapadnog Balkana na koje se ukazuje u redovnom godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu.

BiH nudi novac za informacije o nestalima: 'Strah svedocima zaključava usta' – Iako Institut za nestale osobe u Bosni i Hercegovini ima novac koji bi mogao da se iskoristi za plaćanje za informacija o nestalima u ratu 90-ih, dosad nije isplaćena nijedna takva "nagrada". U Institutu kažu da bi taj novac mogao da se koristi nakon što bude usvojen odgovarajući pravilnik budući da u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje propisi koji bi institucijama koje se bave potragom za nestalima omogućili da "nagrade" osobe koje dostave informacije o lokacijama s telima.

SPC traži od Abazovića da 'disciplinuje' ministra vojnog – Nakon što je Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori imala jak uticaj na prethodnu Vladu, njenim zahtevom novom premijeru Dritanu Abazoviću da preispita ponašanje ministra vojnog, otvara se pitanje da li crkva pokušava da se meša i u rad Abazovićevog kabineta.

Srbija u 'Otvorenom Balkanu', daleko od Svetske trgovinske organizacije – Iako je za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji aplicirala 2005. godine, Srbija još nije uspela da okonča pregovore za pristupanje jedinom regulatoru međunarodne trgovine. Nadležni u Srbiji kažu da je proces pristupanja u završnoj fazi već nekoliko godina, ali nema naznaka kada bi mogao da bude okončan.

Hrvatska pri kraju dugog puta do evra – Usvajanje evra kao druge najjače svetske valute 1. januara sledeće godine omogućiće da svi građani žive kvalitetnije i s višim standardom, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković posle susreta s izvršnim potpredsednikom Evropske komisije za privredu u interesu građana Valdisom Dombrovskisom.

'Eksplozija' interesovanja inostranih radnika za posao u Republici Srpskoj – Poslodavci u Republici Srpskoj kažu da se uvode izmene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica koje su tražili nakon što se poslednjih meseci beleži eksplozija interesovanja za uvoz radne snage.

Svet

Danci odlučili da se pridruže odbrambenoj politici EU – Odluka Danaca da na referendumu podrže predlog o pridruživanju zajedničkoj odbrambenoj politici Evropske unije posle 30 godina odbijanja, predstavlja još jedan primer zbližavanja nekada neutralnih evropskih zemalja sa saveznicima usled ruske invazije na Ukrajinu, pišu svetski mediji.

Avganistanskim muzičarima preti deportacija iz Pakistana – Avganistanski muzičari koji su u Pakistan pobegli od talibana strahuju za svoje živote pošto im preti deportacija budući da su vlasti u Islamabadu pooštrile mere protiv avganistanskih migranata i izbeglica bez dokumenata.

Za kraj pogledajte video prilog Bugarske ruže cvetaju i u Srbiji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG