Dostupni linkovi

Hrvatska pri kraju dugog puta do eura


Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, i Andrej Plenković, premijer Hrvaztske, u Zagrebu 2. lipnja 2022.

Usvajanje eura kao druge najjače svjetske valute 1. siječnja sljedeće godine omogućit će da svi građani žive kvalitetnije i s višim standardom, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon susreta s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom.

Dombrovskis je vodio tim Europske komisije koja je posljednjih godina pratila Hrvatsku u provođenju strategije uvođenja eura.

Europska komisija je 1. lipnja ocijenila da je Hrvatska spremna s prvim danom sljedeće godine ući u eurozonu, a službeni poziv očekuje se 12. srpnja.

"Ovdje nema nikakvog popusta ili gledanja kroz prste. Sve što će se događati sljedećih tjedana i mjeseci zarađeno je i zasluženo reformskim procesima i uloženim naporima proteklih godina, od odgovornog upravljanja javnim financijama do dizanja kreditnog rejtinga na investicijski", kazao je Plenković u Zagrebu 2. lipnja.

Premijer je naveo kako su provedene reforme koje su bile pred Hrvatskom nakon članstva u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i Bankovnoj uniji.

"To su bila područja daljnjeg sprječavanja pranja novca, jačanja poslovne i investicijske klime, jačanja pravosudnog sustava, borbe protiv korupcije i boljeg upravljanja javnim poduzećima", pobrojao je Plenković.

On je poručio još kako će uvođenje eura podići financijsku i ekonomsku vjerodostojnost Hrvatske.

Pomoć Brisela u praktičnim pripremama

Dombrovskis je nakon susreta kazao kako će ulazak u europodručje donijeti opipljive koristi za hrvatsko gospodarstvo, i da je ovo važan trenutak kako za Hrvatsku, tako i za cijelu Europsku uniju (EU).

"Ruska agresija na Ukrajinu prijeti cjelokupnoj sigurnosti Europe. Europske vrijednosti su na kušnji, odgovor treba biti snažan i solidaran, i upravo je zato hrvatski napredak prema eurozoni itekako dobar", kazao je Dombrovskis, najavljujući dalju pomoć Komisije Hrvatskoj.

Dombrovskis je konstatirao kako Hrvatska dobro napreduje u provedbi Nacionalnog plana zamjene kune eurom, te naveo kako je uvjeren sam da će tako "u pozitivnom duhu nastaviti sa praktičnim pripremama".

"U svakom slučaju, Europska komisija pripravna je pomoći u ovoj novoj fazi praktičnih priprema za uvođenje eura", najavio je Dombrovskis.

Dombrovskis je nakon susreta kazao kako će ulazak u europodručje donijeti opipljive koristi za hrvatsko gospodarstvo
Dombrovskis je nakon susreta kazao kako će ulazak u europodručje donijeti opipljive koristi za hrvatsko gospodarstvo

Stroga kontrola radi profitera

Od 5. rujna kreće obaveza dvojnog iskazivanja cijena – u kunama i u eurima.

Čini se da je Plenković prepoznao ozbiljnost upozorenja da će biti mnogo onih koji će pokušati loviti u mutnom, odnosno prešutno podizati cijene u procesu prelaska s kuna na euro.

Najavljuje stoga "detaljan, precizan i oštar" monitoring tog procesa od strane udruga za zaštitu potrošača, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i medija.

"Dakle, svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom. A ako ih bude, onda ih treba javno prozvati, i načela konkurencije u tržišnom gospodarstvu trebala bi učiniti svoje da oni koji žele na taj način profitirati budu jasno imenovani i označeni, i da se to ne događa. Dakle, mi ćemo sa strane svih koje sam naveo u sljedećim mjesecima sigurno imati vrlo precizan stav prema svakome tko nastoji profitirati", najavljuje premijer.

Dakle ipak neće biti sankcija, koje je tražila lijeva oporba, ali će ipak biti svojevrsni "stup srama", gdje Plenković očekuje da će građani one koji budu ulovljeni u prešutnom podizanju cijena u prijelaznom razdoblju kazniti tako da kod njih više ne kupuju.

Utišale su se kritike na račun uvođenja eura od strane dijela struke, koja je tvrdila da Hrvatska ukidanjem vlastite monetarne nezavisnosti gubi snažan mehanizam kojim može intervenirati i stabilizirati gospodarstvo, i dijela opozicije.

Ipak, Domagoj Hajduković, predsjednik parlamentarnog Odbora za europske poslove iz oporbenog Kluba socijaldemokrata – otcijepljene polovice Socijaldemokratske partije - založio se za odgodu uvođenja eura. Ocijenio je da bi se inflacijski učinak uvođenja eura, ma koliko bio malen, dodatno akumulirao na inflaciju uzrokovanu ratom u Ukrajini zbog povećanja cijena energenata i hrane i poremećenih lanaca opskrbe.

“Svakako odgoda, dok se opskrbni lanci ne stabiliziraju što se tiče energetike, hrane i svega ostalog zbog rata u Ukrajini”, sugerira Hajduković u izjavi od četvrtka (2. lipnja).

Razdoblje dvojnog optjecaja (prijelaznog razdoblja) u kojemu će se u optjecaju istodobno nalaziti kuna i euro trajati će 14 dana od datuma uvođenja eura.
Razdoblje dvojnog optjecaja (prijelaznog razdoblja) u kojemu će se u optjecaju istodobno nalaziti kuna i euro trajati će 14 dana od datuma uvođenja eura.

Koraci koji slijede

Tehnički, po pitanju uvođenja eura pred Hrvatskom je još jako puno posla, od onog tehničko-operativnog, što uključuje adekvatnu opskrbu i predopskrbu gotovim novcem banaka, financijske agencije FINA i Hrvatske pošte, do posredne predopskrbe trgovačkih društava, kako bi svi bili spremni od 1. siječnja sve transakcije realizirati u eurima.

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća u bankama, poslovnicama FINE i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura.

Građani će bez naknade moći zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon proteka 12 mjeseci zamjena će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade i to zamjena novčanica bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura.

Razdoblje dvojnog optjecaja (prijelaznog razdoblja) u kojemu će se u optjecaju istodobno nalaziti kuna i euro trajati će 14 dana od datuma uvođenja eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG