Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rat u Ukrajini i Putinove ambicije u Africi; Gnev u Kini zbog Bidenove izjave o Tajvanu


Patrijarh srpski Porfirije (u sredini, desno) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (u sredini, levo) služili su Svetu arhijerejsku liturgija u Crkvi Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj.
Patrijarh srpski Porfirije (u sredini, desno) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (u sredini, levo) služili su Svetu arhijerejsku liturgija u Crkvi Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Dečji 'sportski' kamp u Srbiji pod ruskom zastavom – Deca školskog uzrasta, postavljeni šatori, istaknute zastave Rusije i Srbije, predstavnici kontroverznog centra koji drže obuku iz prve pomoći, neki su od detalja s dečijeg kampa održanog na jugu Srbije u organizaciji nekoliko udruženja ratnih veterana Srbije, ali i zvaničnih predstavnika Rusije. Prateći trag dečjeg kampa održanog u Kruševcu, sredinom maja, RSE je detektovao veze s ambasadom Rusije, Srpsko-ruskim humanitarnim centrom i zvaničnicima Kremlja i ruske službe bezbednosti.

Ratni veterani iz sve tri vojske u BiH pružaju ruku pomirenja – Veterani svih vojski učesnica ratova u bivšoj Jugoslaviji zajednički su odali počast žrtvama ratnog zločina nad Hrvatima u mestu Trusina na jugu Bosne i Hercegovine. Veterani okupljeni u Centru za nenasilnu akciju 25. maja će obići i Stupni Do i odati počast žrtvama ratnog zločina bošnjačke nacionalnosti.

Holokaust u NDH u globalnom programu za nastavnike – Nastavnici u Hrvatskoj ubuduće će u okviru obrazovanja o holokaustu u Drugom svetskom ratu obavezno prvo prolaziti seminar o holokaustu na području nekadašnje kvislinške Nezavisne države Hrvatske.

Poznato i nepoznato o navodima o pedofiliji u SPC – Bivši đakon Srpske pravoslavne crkve Bojan Jovanović, svedok u procesu izviđaja koji je protiv Mitropolije crnogorsko primorske SPC i mitropolita Joanikija pokrenulo Više državno tužilaštvo povodom navodnog zataškavanja slučajeva pedofilije unutar te crkve, tvrdi da je od novembra prošle godine u kontaktu sa crnogorskim tužilaštvom.

Pogledajte fotogaleriju Ade, kosovsko selo duhova iz kojeg se većina stanovnika preselila u druge delove Kosova, pošto se to mestu u opštini Obilić nalazi na području od posebnog interesa za proširenje rudarskih aktivnosti Kosovske energetske korporacije.

Rat u Ukrajini

Kako će rat u Ukrajini uticati na prisustvo Rusije u Africi? – Ruski predsednik Vladimir Putin tokom protekle decenije radio je na oživljavanju uticaja Moskve u Africi, nastojeći da obnovi status velike sile svojoj zemlji. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu koja se odužila ima posledice daleko van istočne Evrope i mogla bi podriti napredak Kremlja u Africi.

U Akcija precrtavanja slova Z u Beogradu pogledajte kako su 24. maja u centru prestonice Srbije članovi neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" obeležili tri meseca od početka napada Rusije na Ukrajinu. Simbol Z, kojim je obeležena mehanizacija Ruske vojske, postao je simbol koji "asocira na razaranja, ubijanja i nesreće", napisali su u najavi akcije organizatori, i dodali da ne žele "simbole agresivnog rata u javnom prostoru".

U rubrici ZAŠTO koju možete pronaći i na Facebooku pročitajte Zašto se Rusija okrenula 'Terminatorima' u istočnoj Ukrajini.

Svet

Bidenova izjava o Tajvanu podiže tenzije u Kini – Iako je Bela kuća pokušala da povuče izjavu predsednika Džo Bajden da su se SAD obavezale da će vojno braniti Tajvan ako Kina pokuša da ga zauzme silom, njegove reči su izazvale gnev u Pekingu ali i spekulacije da li se SAD udaljavaju od višedecenijske politike "strateške dvosmislenosti" prema Tajvanu, pišu svetski mediji.

Amnesti internešnal: Zabrinjavajući rast broja smrtnih presuda – Zabrinjavajuć porast broja smrtnih presuda i pogubljenja zabeležen je tokom 2021. godine, pošto su sudovi oslobođeni COVID restrikcija, PA su se neki od najrevnosnijih svetskih dželata vratili svom uobičajenom poslu, ocenila je međunarodna nevladina organizacija Amnesti internešnal u godišnjem izveštaju o smrtnim kaznama u svetu.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG