Dostupni linkovi

Poznato i nepoznato o navodima o pedofiliji u SPC


Tužilaštvo izviđa da li je Mitropolit Joanikije zataškavao slučajeve pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve (Foto: Mitropolit Joanikije na Cetinju, januar 2022. godine)

Bivši đakon Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojan Jovanović, svjedok u procesu izviđaja koji je protiv Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) SPC i mitropolita Joanikija, pokrenulo Više državno tužilaštvo povodom navodnog zataškavanja slučajeva pedofilije unutar te crkve, tvrdi da je od novembra prošle godine u kontaktu sa crnogorskim tužilaštvom.

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da će se odazvati pozivu crnogorskog tužilaštva da 4. jula ove godine, pred beogradskim tužilaštvom, da iskaz o navodima iz prijave koju je protiv SPC u Crnoj Gori podnijela nevladina organizacija Montenegro International.

Jovanović je pojasnio zašto iskaz daje u Beogradu a ne Podgorici:

"Od novembra prošle godine kada sam dobio poziv iz crnogorskog tužilaštva sam u kontaktu sa njima. Ja sam ljudima iz tužilaštva tada objasnio da nemam materijalnih mogućnosti da dođem u Crnu Goru. Na moj predlog crnogorsko tužilaštvo je pristalo da moj prvi iskaz bude pred pravosudnim organima Srbije a da u daljem procesu dođem u Podgoricu."

Šta podrazumijeva tužilački izviđaj?

Portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica je 20. maja za RSE potvrdila da je to tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv MCP i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije te da će nakon prikupljenih dokaza i njihove procjene donijeti odluku u tom predmetu.

Izviđaj je proces provjere osnovanosti podnešene krivične prijave nakon čega tužilac odlučuje da li će otvoriti istragu ili će odbaciti prijavu.

Medenica je tad kazala i da je mitropolit Joanikije saslušan, a da je od nadležnih pravosudnih organa Srbije zatraženo saslušanje svedoka Jovanovića.

Ovaj predmet je prethodno maja 2021, bio pred Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore koje ga je ustupilo Višem, kao nadležnom.

SPC optužuje za 'demonizaciju'

Bojan Jovanović, autor knjige iz 2021.godine "Ispovest kako smo ubili Boga", u kojoj se iznose navodi o pedofiliji unutar crkve, otpužio je Joanikija da je zataškao takve slučajeve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je od Mitropolije zatražio reakciju na odluku tužilaštva da pokrene izviđaj protiv te vjerske institucije i njenog poglavara, ali nijesmo dobili odgovor.

Mitropolija crnogorsko-primorska je 21. maja saopštila da je u pitanju još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori izazove "stara atmosfera demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vjernika".

Oni podsjećaju da je Jovanovićevu knjigu izdala nevladina organizacija Montenegro International koja je zvanično podnijela krivičnu prijavu protiv Mitropolije i Joanikija.

"Imamo na djelu 'samoispunjavajuće proročanstvo' i promociju 'knjige', gdje izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti 'iz knjige', koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svjedoka, autora te knjige, kao što to uvijek obično i biva", naveli su u saopštenju iz mitropolije SPC u Crnoj Gori.

Bojan Jovanović na beogradskoj promociji knjige Mafija u crkvi, oktobar 2014.
Bojan Jovanović na beogradskoj promociji knjige Mafija u crkvi, oktobar 2014.

Joanikijeva istraga

Povodom optužbi da su pojedini sveštenici godinama seksualno napastvovali maloljetne osobe, SPC je pokrenula istragu koju je vodio Joanikije dok je bio episkop budimljansko-nikšićki, od 2002 do 2021. Crkvena istraga nije dovela do sankcija za bilo kojeg od osumnjičenih sveštenika, ističe advokat Aleksandar Olenik:

"Po našim informacijama obavio je najmanje 40 saslušanja sveštenika a predati su mu materijalni dokazi u vidu filmova. Ono što mi znamo jeste da nije pokrenut nikakav sudski postupak unutar SPC niti je bilo ko kažnjen. Tako da zaključujemo da je Joanikije zaključio da tu nije bilo krivičnih dela."

Odgovornost pojedinih vladika Srpske pravoslavne crkve koji su bili prijavljeni za pedofiliju do danas u Srbiji nije sudski utvrđena.

Može li se utvrditi broj osumnjičenih i žrtava?

Pravni zastupnik bivšeg đakona SPC Bojana Jovanovića, beogradski advokat Aleksandar Olenik za RSE kaže da je crnogorsko tužilaštvo za sada izviđaj usmjerilo na Mitropoliji i Joanikija, ali i napominje:

"Sve do trenutka dok tužilaštvo ne podigne optužnicu može doći do promene u smislu, protiv koga se sve vodi postupak i za koja dela."

Olenik navodi da se veći dio dokumentacije koja je predata crnogorskom tužilažtvu odnosi na period od 2000. do 2015. godine i da su, kako navodi, krivična djela počinjena na teritoriji Srbije.

Dokumentacija, kako tvrdi, ukazuje na direktnu ili posrednu odgovornost dvocifrenog broja sveštenika:

"Kada govorimo o potencijalnim počiniocima pedofilije broj je dvocifren i samo toliko mogu u ovoj fazi da saopštim. Kada govorimo o žrtvama njih je oko 10 ali će taj broj kao i broj osumnjičenih da variria tokom postupka. Ja se nadam da će ovaj novi momenat ohrabriti i druge žrtve da se jave i odluče da svjedoče."

Šta se zna o dosadašnjim slučajevima navodne pedofilije u SPC

Episkop vranjanski, vladika Pahomije, je bio optužen za seksualno zlostavljanje četiri maloljetnika u periodu 1999-2002. godine. Oslobođen je optužbi 2006.

Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vrijeme negirao krivicu, u dva od ta četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva slučaja nastupila zastara.

Vrhovni sud Srbije je 2007. godine ustanovio da je tokom suđenja Pahomiju bilo ozbiljnih propusta nižih sudova, ali do ponavljanja suđenja nije došlo jer zakon to ne dozvoljava.

Marta 2013. godine Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je pretkrivični postupak protiv Pahomija, nakon optužbi magacionera vranjske eparhije, za dugogodišnje seksualno zlostavljanje.

Tužilaštvo je godinu kasnije utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka.

Tokom čitavog sudskog procesa, Pahomije je ostao na visokoj poziciji u SPC.

Monah Ilarion, svjetovnog imena Jovan Mišić, iz manastira Hopovo u Vojvodini optužen je 2001. godine da je seksualno zlostavljao deset dječaka u dobi od sedam do 11 godina.

Osuđen je 2006. u novosadskom Okružnom sudu na godinu zatvora zbog navođenja maloljetnika na "nedozvoljene polne radnje". Međutim, Vrhovni sud je 2007. godine vratio postupak na novo suđenje, ali tog suđenja nije bilo, jer je predmet zastario.

Kačavendi nikada nije suđeno

Nekadašnji episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Kačavenda, iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ka kome su takođe bile usmjerene optužbe za pedofiliju nikad nije ni dospio pred građanski sud.

Bojan Jovanović javno je optužio Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake. Jovanovićeva svjedočenja u brojnim medijima ali i pred Sinodom SPC, nisu procesuirana od strane nadležnih tužilaštava.

On je krajem 2012 zatražio da zbog, kako je naveo, lošeg zdravstvenog stanja bude penzionisan

Sinod SPC ga je u aprilu 2013 razriješio dužnosti vladike zvorničko-tuzlanskog.

Ipak, nastavio je da se bavi crkvenim poslovima. Septembra 2018. predvodio je litiju, i učestvovao u osveštavanju temelja srpsko-ruskog hrama, koji se u Banjaluci gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

Slučaj stigao do Londona

Visoki Sud u Londonu je januara 2019 zaveo šest tužbi protiv SPC zbog pedofilije.

Među tužiocima je bio i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon. Kako je tada za RSE pojasnio advokat Mladen Kesar koji je zastupao oštećene "neefikasnost domaćih sudova jedan je od glavnih razloga što su se ljudi koji tvrde da su žrtve sveštenika pedofila obratili pravosuđu u stranoj zemlji".

Sud u Londonu proglasio se nenadležnim januara 2020.

Kakva je situacija sa Rimokatoličkom crkvom i optužbama za pedofiliju

Pod pritiskom više stotina hiljada optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika, Rimokatolička crkva je 2021. godine, prvi put nakon 40 godina pooštrila Vatikanski zakon.

Prema novim crkvenim propisima, iz službe će biti isključen sveštenik za koga se dokaže da je primijenio "silu, prijetnje ili zloupotrebio autoritet" kako bi izvršio seksualne radnje.

Zakon je takođe oduzeo diskrecionu moć kojom je ranije visokim zvaničnicima Crkve omogućavao da ignorišu ili prikrivaju navode o zlostavljanju radi zaštite sveštenika.

Papa Franjo je krajem 2019. ukinuo takozvanu pontifikalnu tajnu. To vatikansko pravilo je svima, koji su prijavili da ih je svještenik seksualno zlostavljao, branilo da o tome govore.

XS
SM
MD
LG