Dostupni linkovi

SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve


Srpska pravoslavna crkva priznala Makedonsku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Srpska pravoslavna crkva priznala Makedonsku

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije na zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u utorak (24. maja) govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Liturgija na kojoj je objavljeno priznanje autokefalnosti je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve mesne crkve kanonskog reda prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

"Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge kanonske crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Porfirije.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

"Crkva nije savez mesnih crkava, nego je uvek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino telo čovečanstva. Zaista, Crkva jeste podeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svet povlači kako bi joj olakšao vodstvo", rekao je arhiepiskop Stefan.

Zadovoljstvo vernika

Vernici u hramu i oko njega pozdravili su objavu odluke aplauzom.

"Dobra je vest da smo konačno zajedno nakon toliko godina, a i sam patrijarh srpski kaže da je ovo čudo koje nam se dogodilo, pa zahvaljujemo Bogu”, rekla je Blagica Blažeska.

"Ovo je od velike važnosti, dugo se čekalo i evo ga", rekla je Dušanka Ivanovska.

"Kao vernici, da vam iskreno kažem da smo najoduševljeniji i ovo je čudo iznad čuda, dobili smo autokefalnost naše crkve i imamo pravo svugde govoriti i naši sveštenici propovedati i graditi jedinstvo", rekao je Donco Domazetovski.

Vernici na liturgiji u Skoplju, 24. maj 2022.
Vernici na liturgiji u Skoplju, 24. maj 2022.

Nakon završetka zajedničke liturgije i objave priznanja autokefalnosti u skopskoj katedrali nastavila su zvoniti zvona.

Zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dve crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obe zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozdravio je liturgiju pomirenja koju su održali SPC i MPC. Poručio je da se zajedništvo srpskog patrijarha Porfirija i ohridskog arhiepiskopa Stefana s pravom može oceniti kao čin pomirenja i saradnje, koji se desio, naveo je, samo nekoliko dana nakon njegove istorijske odluke o crkvi u Severnoj Makedoniji.

Čestitke za priznanje autokefalnosti uputio je i politički vrh Severne Makedonije, među kojima su predsednik države Stevo Pendarovski, premijer Dimitar Kovačevski i čelnik opozicione VMRO DPMNE - Hristijan Mickoski.

XS
SM
MD
LG