Dostupni linkovi

Zašto se Rusija okrenula 'Terminatorima' u istočnoj Ukrajini?


Ruski Terminatori su namijenjeni da se bore u urbanim sredinama zajedno s tenkovima, zamjenjujući tu potrebu za podršku pješadiji.

Nove fotografije sa ratišta u Ukrajini potvrđuju rusko vojno raspoređivanje neobičnog oklopnog borbenog vozila u Ukrajini. Zove se 'Terminator' i služi kao podrška tenkovima (BMPT), a prvi put je fotografisano 2017. godine.

'Terminatora' je proizvela kompanija Uralvagonzavoda, a privukli su dosta medijske pažnje nakon što su primijećeni i u Ukrajini krajem maja mjeseca.

Amaterske fotografije i video snimci prikazuju njihovo prisustvo oko grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, a ruska agencija RIA Novosti potvrdila je njihovu upotrebu 18. maja.

Zašto se Rusija okrenula ovim oklopnjacima?

Terminatori su naoružani dvostrukim autotopovima, od kojih svaki može ispaliti više od 10 metaka od 30 mm u sekundi.
Terminatori su naoružani dvostrukim autotopovima, od kojih svaki može ispaliti više od 10 metaka od 30 mm u sekundi.

Terminatori su rezultat ruske potrage za razvojem vozila dizajniranih za borbu u skučenim urbanim prostorima. Ta potreba postala je hitna nakon prvog čečenskog rata u kojem su čečenski borci zbrisali ogroman broj ruskih oklopnih vozila, piše RFE/RL.

Tokom bitke 1994-95 za glavni grad Čečenije, Grozni, lokalni borci su mogli da se nagnu kroz prozore i vrata da ispaljuju protivtenkovske raketne granate, a zatim nestanu na poznatoj teritoriji. Vatrena moć ruskih tenkova bila je poništena njihovom nesposobnošću da pucaju strmo prema gore ili da nagnu svoje topove dovoljno nisko da ubiju čečenske borce koji su ponekad vrebali u podrumima čekajući ruski oklop.

Moderna vojna taktika smatra da tenkovi na urbanim ratištima rade zajedno s trupama koje pješače. Pratnja pješadije obezbjeđuje 'oči i uši' posadi tenkova i može momentalno upasti u neprijateljske borce iz bilo kojeg smjera, dok tenk pruža pouzdano zaklon trupama od vatre iz malokalibarskog oružja.

Namijenjeni borbi u urbanim sredinama

Ruski Terminatori su namijenjeni da se bore u urbanim sredinama zajedno s tenkovima, zamjenjujući tu potrebu za podršku pješadiji. Nejasno je da li će ekipe Terminatora zaključane u teškim oklopima biti u stanju da odgovaraju situacionoj svijesti trupa na otvorenom.

Downs: Rusija ne može da zameni evropsko tržište kineskim
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:21 0:00

Terminatori su naoružani dvostrukim autotopovima, od kojih svaki može ispaliti više od 10 metaka od 30 mm u sekundi. Oružje se može puniti s više različitih granata, što znači da topnik može ispaliti ojačane oklopne metke iz jedne cijevi, a zatim odmah preći na ispaljivanje eksplozivnih metaka iz drugog pištolja ili pucati u oba odjednom.

Na Facebook stranici Zašto pogledajte galeriju 'Terminatora'.

Borbena vozila takođe nose vođene projektile (sa obe strane topova) i mitraljez. Neke verzije BMPT-a imaju dva bacača granata, navodi RSE na engleskom jeziku.

Trenutno postoje najmanje dvije različite verzije Terminatora. Jedan model je opremljen dvostrukim bacačima granata i ima petočlanu posadu, drugi zahtijeva posadu od samo tri osobe i djeluje bez bacača granata. Čini se da terminatori uočeni u Ukrajini imaju postavljene bacače granata.

Ruski BMPT-ovi su također opremljeni reaktivnim oklopom koji eksplodira prema vani kada je pogođen projektilom, neutralizirajući neke protutenkovske granate. Ostale odbrambene mjere uključuju oklop od letvica - metalnu rešetku, koja može poremetiti prodornu moć nekih protivtenkovskih oružja.

Frustracija ili ‘dubina arsenala’?

Ruski BMPT-ovi su također opremljeni reaktivnim oklopom koji eksplodira prema vani kada je pogođen projektilom, neutralizirajući neke protutenkovske granate.
Ruski BMPT-ovi su također opremljeni reaktivnim oklopom koji eksplodira prema vani kada je pogođen projektilom, neutralizirajući neke protutenkovske granate.

Najmanje jedan ruski tenk sa sličnim modernim reaktivnim oklopom uništen je tokom borbi u Ukrajini.

Nepoznato je koliko Terminatora Rusija trenutno ima u upotrebi, ali krajem 2021. Rusija je dodala njih 10 tenkovskom puku svog Centralnog vojnog okruga.

Neki zapadni analitičari kažu da je raspoređivanje nekoliko rijetkih borbenih vozila znak "frustracije" Kremlja, dok ruski komentatori pozdravljaju njihovu upotrebu kao primjer dubine ruskog arsenala.

Bilo kako bilo, prisustvo Terminatora u Donbasu, gdje napredno protivtenkovsko naoružanje čeka rusko napredovanje, svakako je kocka. Pažljivo osmišljena slika "nepobjedivosti" ruske vojske mogla bi biti dodatno potražena ako Terminatori prođu loše u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG