Dostupni linkovi

Medvedev poručio SAD-u: Možemo da vas stavimo na svoje mesto


Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, tokom jednog intervjua iz jula 2021.

Zvanična Moskva je u četvrtak upozorila Sjedinjene Države da Moskva ima moć da "stavi na svoje mesto" SAD, najveću svetsku supersilu, i optužila Zapad da podstiče divlju rusofobičnu zaveru u cilju rasparčavanja Rusije.

Dmitrij Medvedev, koji je bio predsednik od 2008. do 2012, a sada zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije, rekao je da su Sjedinjene Države podstakle "odvratnu" rusofobiju u pokušaju da bace Rusiju na kolena.

"To neće uspeti – Rusija ima moć da sve naše drske neprijatelje postavi na njihova mesta," rekao je Medvedev.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države i njihovi evropski i azijski saveznici uveli su sankcije ruskim liderima, kompanijama i biznismenima, odsecajući Rusiju od većeg dela svetske ekonomije.

Predsednik Vladimir Putin ističe da je ono što on naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini bilo neophodno jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da bi pretile Rusiji, a Rusija je morala da brani stanovništvo Ukrajine koje govori ruski od "genocida" vlasti u Kijevu.

Ukrajina ističe da se bori za svoje postojanje i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislice. Zapad navodi da su tvrdnje da želi da rasparča Rusiju fikcija.

Rusija tvrdi da uprkos sankcijama može dobro da ekonomski funkcioniše bez onoga što smatra "lažljivim i dekadentnim" Zapadom na čelu sa Sjedinjenim Državama.

U Moskvi dodaju da su sada okončana njena nastojanja da uspostavi veze sa Zapadom nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. i da će razvijati veze sa drugim silama kao što je Kina.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG