Dostupni linkovi

Đukanović spreman za razgovor o prelaznoj vladi


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Premijer Milo Đukanović je tokom posebne godišnje sjednice Vlade koja je bila otvorena za javnost, sumirajući ovogodišnji učinak, 2015. godinu ocijenio veoma uspješnom, odnosno, godinom u kojoj su postignuti značajni rezultati na ekonomskom i političkom planu. Kao najvažniji, u protekloj deceniji od obnove nezavisnosti, Đukanović je istakao poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u koji smatra istorijskim.

Premijer Milo Đukanović je tokom posebne sjednice Vlade u četvrtak sumirao rezultate u tekućoj i najavio političku i ekonomsku orijentaciju za narednu godinu.

Govoreći o višemjesečnoj unutrašnjoj političkoj krizi, nastaloj prvo zbog rascjepa u vladajućoj koaliciji, zatim atomiziranju opozicionih partija i konačno zahtjevu opozicije koja zahtijeva prelaznu vladu koja bi obezbijedila, kako kažu, fer i slobodne izbore, premijer Đukanović je prvi put pomenuo da se o tome može razgovarati:

„Kako izgleda kriza u političkom životu, najbolje svjedoči poziv za NATO i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja. Moramo, zaista, biti objektivni pa kazati – da li je Crna Gora u stanju koje traži prelaznu vladu. Naše uvjerenje je da nije. Razumijemo da je to zahtjev naše političke konkurencije da uđe u vlast bez izbora. Jedan zanimljiv politički eksperiment koji bih ja pravilnije nazvao politički trik. I, spremni smo da o tome razgovaramo, ali ne da podliježemo bilo kom reketu, pa ni političkom reketu. Taj reket otprilike glasi – ili ćete nam dozvoliti da uđemo u vlast ili ćemo mi bojkotovati izbore", naveo je premijer.

Premijer Milo Đukanović je, sumirajući rezultate, rekao da je 2015. godina bila veoma uspješna i da očekuje da će naredna godina biti još bolja. Kao politički najznačajniji događaj u godini koja je pri kraju ali i u protekloj deceniji od obnove nezavisnosti, premijer Đukanović je istakao poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.

„To je iskorak u novu budućnost i opredjeljenje za nov sistem vrijednosti: za tržišnu ekonomiju, vladavinu prava, unaprijeđena ljudska i manjinska prava, što se bitno razlikuje od sistema vrijednosti kojem je Crna Gora pripadala“, rekao je Đukanović, naglasivši da se radi o istorijskom iskoraku.

Đukanović je rekao da još uvijek postoje političke strukture koje se plaše ove novine.

„Mi danas imamo otpor prema crnogorskom članstvu u NATO od istih nosilaca otpora koji su '99. pokušali da Crnu Goru uvedu u sukob sa NATO savezom. Isti su to programi i ljudi koji su se opirali nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Taj naš sukob je samo djelimično dnevno politički. On je u dobroj mjeri civilizacijski. To je sukob novog i starog sistema vrijednosti. Dozvolićete da nas je taj stari sistem vrijednosti dominantno zakovao za ovaj apsolutno nedostatni nivo razvijenosti. Ovaj sukob ima i dnevno-političku ravan. Mislim da se opozicija ponaša kao da je jedino važno biti na suprotnoj poziciji od Vlade. Da je kojim slučajem Vlada protiv NATO-a, ubijeđen sam da bi oni bili za NATO. Da li treba da podsjetim da je dio opozicionih lidera išao kod ranijeg američkog ambasadora da mu predoči mogućnost da će, ukoliko ih podrži u svrgavanju vlasti, zdušno podržati crnogorsko članstvo u NATO. Toliko o njihovoj ideologiji i čvrstini njihovih političkih principa", rekao je premijer.

Premijer Đukanović je, podvlačeći crtu ispod ovogodišnjeg učinka Vlade rekao da je 2015. bila veoma uspješna, a da će naredna biti još bolja. Podvukao je napredak u pregovaračkom procesu sa EU, a pohvalio se i ekonomskim rezultatima, među kojima je izdvojio ovogodišnju stopu rasta od 4,3 posto BDP-a i rekordnu turističku sezonu.

Tokom sjednice koja je bila otvorena za javnost, Đukanović je odgovarao i na novinarska pitanja od kojih se jedno odnosilo na rastući javni dug:

„Nema nikakvog straha od održivosti javnog duga Crne Gore sve dok ostvarujemo ovako dobar tempo ekonomskog rasta. Problem bi mogao nastati ukoliko bi mi počelli da zaostajemo u pogledu tempa ekonomskog rasta. Zato naglašavam da je najvažniji interes u budućnosti Crne Gore kontinuiran dinamičan ekonomski i društveni razvoj.“

XS
SM
MD
LG