Dostupni linkovi

Slijedi li raščišćavanje na crnogorskoj političkoj sceni?


Ranko Krivokapić, Milo Đukanović i Ivan Brajović

Političko mimiolaženje unutar manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije (SDP), prije četiri i po mjeseca dovelo je do formiranja nove stranke nazvane Socijaldemokrate, a koju čini onaj dio partijskog kadra predvođen Ivanom Brajovićem, nezadovoljan politikom Ranka Krivokapića. Nakon što ih je MUP, po nalogu Upravnog suda, nedavno registrovao kao zasebnu političku stranku, Socijaldemokrate sada najavljuju obračun sa dojučerašnjim partijskim kolegama i, kako ističu, raščišćavanje na crnogorskoj političkoj sceni.

“Vrijeme je da budu politički kažnjeni oni koji zastupaju ucjenjivačku i populističku politiku, politiku sjedenja na dvije stolice, politiku koja proizilazi iz ličnih frustracija, onih koji su zarad sićušnih političkih interesa, spremni da se igraju sa vitalnim državnim i nacionalnim interesima“ - tako je lider Socijaldemokrata Ivan Brajović, nakon sjednice Glavnog odbora te partije u nedjelju, odbrusio nekadašnjim partijskim kolegama sa Rankom Krivokapićem na čelu, najavljujući, kako je rekao, skoro raščišćavanje na političkoj sceni Crne Gore, a nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO.

Počeće tako što će formalizovati koaliciju sa Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Glavnom gradu, pa nastaviti raščišćavanje na državnom nivou.

Na pitanje da li je moguće da Socijaldemokrate i na tom nivou sklope post ili predizborni sporazum sa DPS, Brajović nije želio da direktno odgovori.

“O koalicijama kasnije, nakon izbora, donijeće se odluka na partijskim organima. Ili prije izbora, naravno“, konstatovao je Brajović.

'Savez direktora' nema prava da priča

Na oštar napad dojučerašnjih političkih saveznika reagovao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa šef poslaničkog kluba SDP-a Džavid Šabović, poznat po svom britkom jeziku i neuvijenom saopštavanju ličnih stavova. Kaže kako su jučerašnje poruke Brajovićeve partije još jedan dokaz da su se izdvojili iz SDP-a kako bi se približili DPS-u.

“I sada tako ogavno napadati partiju od koje su do juče dobili sve, bili njeni funkcioneri, ministri, poslanici. Mislim da su gotovo svi članovi iz pojedinih opštinskih odbora, a neđe i gotovo svi koji su nas glasali, imali po jednu funkciju. Socijaldemokrate, ili narodu poznatije kao 'savez direktora', ipak nemaju to pravo da pričaju. Mi nikoga ne ucjenjujemo, mi se samo borimo za svoje principe. Ja bih se itekako zamislio i zapitao, ako bih se smio pogledati u ogledalo, da pričam nešto a sjedim u Vladi, a partija koja me je izabrala na to mjesto, više nije moja partija“, prokomentarisao je Šabović.

Da će do račišćavanjana crnogorskoj političkoj sceni morati da dođe još ljetos je najavljivao prvi čovjek SDP-a i šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, apelujući na strpljenje do dobijanja pozivnice za NATO. Tada je izjavio da bi ostanak u Vladi dva ministra, Ivana Brajovića i Vujice Lazovića, koji su napustili SDP, uprkos zahtjevima premijeru Đukanoviću da ih smijeni, značilo ozvaničenje političke korupcije i u državnoj ravni.

“I ne bi mogao da vjerujem da će političku korupciju sa lokalnog nivoa tipa Podgorice neko se usuditi da preseli u Vladu. Odluka je na DPS-u i na planu koalicionog sporazuma i od toga će zavisiti i sudbina te koalicije. Niko ne može zažmuriti, ni mi iznutra, ni naši politički partneri izvana, na nepoštovanje potpisa i obaveza, jer je to signal da se neće poštovati ni međunarodne obaveze ako se neće poštovati unutrašnje obaveze“, rekao je Krivokapić.

Šta će se, međutim, dalje dešavati u političkoj areni Crne Gore umnogome će zavisiti od epiloga razgovora koji, uz koordinaciju Ranka Krivokapića, u parlamentu vode predstavnici partija koje imaju svoje poslanike, a među kojima nijesu Brajovićeve Socijaldemokrate, koje Krivokapić nije pozvao.

Nakon što se razmotre izborna regulativa, kontrola državnih resursa i izvještavanje medija preći će se na pravno-politički model koji bi bio okvir za ispunjenje dogovorenih ciljeva. Džavid Šabović u nedavnoj izjavi skicirao je prelaznu vladu kao najbolje rješenje za to.

“Tada sam rekao da bi to bilo najbolje a sada tvrdim da bi to bilo jedino preostalo, normalno, pravo rješenje. Ako hoćemo da vratimo međusobno povjerenje u izborni proces, kako vjerovati onima koji su do sada radili to što su radili? Oni će se promijeniti, neće više koristiti državne resurse da bi poboljšali svoje rezultate? Pa u to valjda niko ne vjeruje. Zbog toga jedino, više ne najbolje nego jedino, preostalo rješenje, koje je pošteno i pravedno, jeste prelazna vlada, sastavljena od svih. I tek kada se svi dogovore tek onda možemo govoriti o pravim i poštenim izborima. Sve do tada je samo farsa!“, konstatovao je Šabović.

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG