Dostupni linkovi

Demokratski front sa protesta ponovo zatražio ostavke


Protest dijela opozicije okupljene u Demokratskom frontu, kojim se zahtijeva pad aktuelne i formiranje prelazne vlade, održan je u srijedu uveče u Podgorici, bez incidenata.

Oko 1.000 demonstranata koji su se okupili ispred crnogorskog parlamenta, nakon obraćanja lidera Demokratskog fronta, krenuli su u protestnu šetnju do zgrade RTCG-a gdje su iskazali protest zbog uređivačke politike te kuće.

Tokom šetnje bacali su petarde, palili baklje, zviždali policiji, uzvikivali "Milo lopove", dok su ispred zgrade RTCG upalili desetine baklji kako bi, kako su rekli osvijetlili "sramni servis Crne Gore".

Optužili su novinare javnog servisa za „prljavu medijsku kampanju“, da su "sopstveni narod nazivali ruljom“, te da su "od početka protesta pokušavali da prikažu ružno lice protesta".

Osim vlasti, lideri DF-a iznijeli su niz optužbi na račun ostatka opozicije koja im se nije pridružila na protestima, a učestvuje u Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora.

Tokom obraćanja pred zgradom Parlamenta jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je ostatak opozicije da napuste parlament, konstatujući da su propali pregovori o prelaznoj vladi.

Milutin Đukanović je optužio ostatak opozicije da omogućava opstanak Đukanovića na vlasti, poručivši da se "izbori ne mogu održati, niti spriječiti zloupotrebama državnih resursa, niti spregama sa organizovanim kriminalom bez prelazne vlade".

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović ponovio je zahtjev za održavanjem slobodnih i fer izbora, rekavši da će ponovo biti postavljeni šatori ako bude trebalo.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević, protiv kojeg je podnijeta krivična prijava zbog napada na službeno lice tokom proteklih protesta, na bini je pocijepao krivične prijave podnijete protiv organizatora protesta.

Okupljeni građani nosili su srpske zastave, nekoliko crnogorskih i ruskih, transparente "Milo mjesto ti je kod Svetozara Marovića", "Ulica je nada da bude prelazna vlada", "Hoćemo Milovu ostavku i vladu prelaznu“.

Zgradu Skupštine obezbjeđivale su jake policijske snage kao i zgradu nacionalnog servisa oko koje je bila postavljena zaštitna ograda.

Skup je nastavak protesta koji su počeli 27. septembra.

Premijer Milo Đukanović više puta je odbio zahtjeve opozicije za formiranje prelazne vlade, a dijalogom vlasti i opozicije u parlamentu, koji Demokratski front bojkotuje, pokušava da se prevaziđe politička kriza u državi.

Okupljeni u Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora, u kojoj osim vladajuće koalicije učestvuje i ostatak opozicije, završili su u ponedeljak prvu fazu rada, do kraja januara je planirano da završe drugu, nakon čega će se ući u dijalog o pravnom političkom modelu koji podrazumijeva postojeću vladu, prelaznu ili tehničku.

  • 16x9 Image

    Slavica Brajović

    Za Radio Slobodna Evropa radi od početka 1997. godine, a na mjestu šefa podgoričkog biroa je od juna 2000., kad je startovala i polusatna emisija Radija Slobodna Evropa o događajima u Crnoj Gori.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG