Dostupni linkovi

Od diskriminacije do odbornice u Skupštini Požege


Kao odbornica u Skupštini opštine Požega Marija se bori za bolji društveni položaj svojih sunarodnika
Kao odbornica u Skupštini opštine Požega Marija se bori za bolji društveni položaj svojih sunarodnika

“Nema sumnje, moj početak kao mlade Romkinje bio je izuzetno težak”, kaže za Radio Slobodna Evropa Marija Vujičić (38) iz Požege.

Ona priča o putu koji je prošla od osobe izložene diskriminaciji zbog svoje nacionalnosti pa do odbornice opozicione “Koalicije za našu Požegu” u Skupštini ovog grada na jugozapadu Srbije.

“Veoma je teško Romkinjama da budu zaposlene i društveno angažovane. Najpre nailaze na osude u svom okruženju, a posle ih osude dočekaju u samoj lokalnoj zajednici. Najrazličitije predrasude. Moj posao pedagoške asistentkinje je jako lep, ali kada sam počinjala susretala sam se sa predrasudama. Nisam želela da se bavim samo romskom decom, već sam htela da pomažem svoj deci u školi”, kaže Marija Vujičić.

Do sada je promenila tri radna mesta. Počela je u Crvenom krstu, zatim kao zdravstvena medijatorka pri Domu zdravlja u Požegi, dok je danas zaposlena kao pedagoška asistentkinja u Osnovnoj školi “Petar Leković” u tom gradu.

Otvoreno govori o izazovima sa kojima se susretala u životu, ne samo u okruženju, nego i u sopstvenoj porodici.

Seća se da je po završenoj srednjoj ekonomskoj školi, odmah upisala Ekonomski fakultet u Kragujevcu, ali je morala da prekine studije jer je to bio zahtev njenog oca.

Ipak, nije odustala od fakultetskog obrazovanja. Prošle godine, nakon što je formirala porodicu, upisala je Visoku školu – ekonomiju u industriji.

Kao odbornica u Skupštini opštine Požega navodi da se bori za bolji društveni položaj svojih sunarodnika, u skladu sa nacionalnom strategijom.

“Dosta strateških dokumenata smo doneli. Krajem prošle godine na Opštinskom veću donet je novi Akcioni plan za unapređenje položaja Roma do 2021. godine. Taj dokument ima osnovu u Nacionalnoj strategiji za unapređenje položaja Roma. Dosta sam bila angažovana i na lokalnom i na republičkom planu. Srela sam zanimljive ljude i razmenila svoje dosadašnje iskustvo”, priča.

Samo upornošću, uverava Vujičić, uspevala je da otvori razna vrata i sruši stereotipe.

“Zaista je teško zbog toga što vladaju predrasude prema Romima, posebno u oblasti zapošljavanja i stanovanja. Kada mladi Rom zatraži posao, na primer, poslodavcu je uvek u podsvesti da je on Rom i da Romi ne vole da rade. To nije tako. Imamo dosta pozitivnih primera, a kao zastupnica nevladine organizacije 'Romski centar Požega', znam da, koji god smo projekat radili, trudili smo se da u realizaciji ne učestvuju samo Romi, već i građani drugih nacionalnosti. Na taj način želimo da razbijamo predrasude i ostvarimo kvalitetan vid socijalizacije. Dajemo dobar primer okruženju”, reči su Marije Vujičić.

Marija posebno ističe iskorake učinjene na poboljšanju položaja Romkinja u Požegi.

“Često organizujemo tribine. Korz diskusije o ranom razvoju dece uključujemo i mlade majke Romkinje. Trenutno sam u Izvršnom odboru Romskog nacionalnog saveta. Želim da se posvetim unapređenju položaja Roma, ali na republičkom nivou. Smatram da sam u Požegi uradila dosta pozitivnih stvari za romsku zajednicu koja ovde dugo živi”, navodi.

Požega ima oko 13.000 stanovnika, od čega su 1,7 odsto romske nacionalnosti, što je ujedno i najbrojnija etnička manjina u ove opštine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG