Dostupni linkovi

Vanredna vijest

(Ne)spremnost za reagovanje na društvene probleme


Protest studenata nakon predsedničkih izbora u Srbiji

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Predrasudama, diskriminaciji, a često verbalnom i fizičkom nasilju izloženi su predstavnici LGBT populacije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Godinama tako, LGBT osobe moraju skrivati svoj pravi identitet, jer ni građani nemaju dovoljno razvijenu svijest, ali ni institucije nisu ništa uradile kako bi štitile ljudska prava ove marginalizirane grupe.

U Bosni i Hercegovini nema registrovanog partnerstva, zbog čega često u svakodnevnici pripadnici LGBT populacije doživljavaju neprijatne situacije pri kupovini stana, obilasku partnera u bolnici, pa sve do plaćenja poreza. No, suočene su i sa napadima, verbalnim i fizičkim, koji u većini slučajeva nisu temeljito ispitani. Homofobni napadi dogodili su se na Sarajevo Queer Festivalu 2008. godine, te Festivalu Merlinka 2014. godine.

Mlade Sarajlije smatraju da diskriminacija itekako postoji, a sa njima je razgovarala Dženana Karabegović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
Direktan link


Veliki procenat srednjoškolaca u Srbiji toleriše nasilje nad vršnjacima drugačije seksualne orijentacije a smatra ga manje strašnim od nasilja prema drugim osobama. To je pokazalo istraživanje koje je bilo dio globalne kampanje Ujedninjenih naroda o ravnopravnosti LGBT osoba. Mladi sa kojima je razgovarala naša Iva Martinović u Beogradu imaju podjeljeno mišljenje o tome da li su LGBT osobe izložene nasilju i diskiriminaciji.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Direktan link


Ništa bolja situacija nije ni u Crnoj Gori. Istraživanja pokazuju da postoji visok stepen netolerancije prema LGBT populaciji. U anketi koju je uradila Lela Šćepanović među mladim Podgoričanima saznajemo da postoje oprečna mišljenja o diskriminaciji prema ovoj grupi.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direktan link


Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra objašnjava da nije samo svijest građana takva da ne prihvataju drugačije od sebe, već da institucije sistemski krše ljudska prava LGBT populacije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Direktan link


Sa predrasudama i diskriminacijom susreću se i Romi u Bosni i Hercegovini. Još nisu iskorjenjene predrasude da su pripadnici ove najbrojnije nacionalne manjine u BIH neškolovani i lijeni, zbog čega je zaposleno manje od jedan posto Roma. Da bi se takvo mišljenje promjenilo, mlada aktivistica iz Tuzle Azra Beganović svakodnevno potiče romsku djecu da ne odustanu od obrazovanja. Sa njom je razgovarala Maja Nikolić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Direktan link


Da su mladi u Bosni i Hercegovini apatični, te da ne reaguju na društvene probleme najbolje pokazuje šala u kojoj na novinarsko pitanje: „Zašto su mladi u BiH neinformisani i nezainteresovani?“- mlada osoba odgovora: „Ne znam i ne zanima me!“

Takva situacija nije u Srbiji. Već dvije sedmice 'Protiv diktature', kako su nazvali proteste nakon izbora, mladi redovno izražavaju neslaganje sa politikom koja vlada Srbijom. Da li će to ovog puta donijeti promjene u društvu i koji su razlozi za njihov bunt saznaje Zoran Glavonjić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Direktan link


Angažirane grupe i izvođači godinama su omiljene među bh. publikom, a neke od pjesama, koje ukazuju na poremećaje u društvu, postale su i svojevrsne himne protesta obespravljenih građana. Nakon snažnog zamaha proteklih godina, predvođenog bendovima poput Dubioze kolektiv, provjerili smo šta se danas događa sa angažiranim muzičarima. Iako i dalje postoje mladi bendovi koji drže taj kurs, oni koji su duže na muzičkoj sceni tvrde da je došlo do zamora od društveno-političkih tema i pjesama bh. realnosti koja se ne mijenja već 20 godina. Istraživala Marija Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
Direktan link


Škola rocka u Mostaru

Orhan Maslo Oha, "Mostar rock škola"
Orhan Maslo Oha, "Mostar rock škola"

Projekat „Mostar Rock škole“ okuplja oko 200 mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. U posljednje vrijeme strahovalo se da će biti ugašen zbog nedostatka finansijskih sredstva. No donacijom Ambasade Švedske bit će nastavlje ova uspješna muzička priča iz Mostara, prenosi Mirsad Behram.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG