Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska pravobraniteljica: Srbi i Romi najizloženiji etničkoj diskriminaciji


Romsko naselje nadomak Zagreba, arhiv

Srbi i Romi su najizloženiji etničkoj diskriminaciji u Hrvatskoj, navedeno u godišnjem izvještaju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

"Etnička diskriminacija ostala je najbrojnija u žalbama na nejednako postupanje, a najizloženiji su joj pripadnici srpske i romske nacionalne manjine, što potvrđuju sudska praksa i istraživanja", istakla je Vidović.

Ona je dodala da se "Srbi učestalo kolektivno izjednačavaju sa agresorima na Hrvatsku", navodeći da su zbog nerazvijenosti povratničkih područja često izloženi siromaštvu.

Vidović je upozorila da Hrvatska i dalje nema važeći nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije, ali ni migracijsku politiku.

Ured Pučkog pravobranitelja lani je otvorila 5.433 predmeta u 50 gradova i sela u kojima je istraženo više stotina svjedoka, nadležnih tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, sindikata, univerziteta i vjerskih organizacija.

Lora Vidović ističe da je nedostajalo dijaloga u javnom prostoru, da je izražavana netrpeljivost prema manjinama, dok su organizacije civilnog društva izložene finansijskom, a nezavisne institucije političkom pritisku.

XS
SM
MD
LG