Dostupni linkovi

Dijalog 'na čekanju'


Predstavnici aktuelne delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom izjavili su za RSE da još uvek ne znaju da li će dijalog biti nastavljen do završetka izbornog procesa.
Predstavnici aktuelne delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom izjavili su za RSE da još uvek ne znaju da li će dijalog biti nastavljen do završetka izbornog procesa.

Aktuelna vlada Kosova na dužnosti još uvek nije donela odluku da li će se dijalog sa Srbijom nastaviti, imajući u vidu da predstoji proces održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ni Evropska unija (EU) nije precizirala da li će vanredni izbori na Kosovu uticati na dalji tok dijaloga Prištine i Beograda.

Poznavaoci političkih prilika Imer (Mushkolaj) Muškoljaj i Armend Muja ocenjuju da Kosovo ne bi trebalo da nastavi dijalog sa Srbijom, koji se vodi u Briselu posredstvom EU, sve dok se ne završe izbori i dok se ne formira nova vlada.

Ustavni sud Kosova je 21. decembra ocenio izbor Vlade Avdulaha Hotija neustavnim, jer je glas poslanika Etema Arifija iz Aškalijske partije nevažeći imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

Hotijeva vlada je 3. juna izabrana uz podršku 61 poslanika, tačno toliko glasova koliko je bilo potrebno za izbor. Zbog toga je Ustavni sud naložio održavanje novih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je već obavila konsultacije sa predstanicima političkih partija na Kosovu o datumu određivanja izbora, koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od njihovog raspisivanja. Osmani je saopštila da će raspisati izbore kada se u potpunosti objavi odluka Ustavnog suda, što se očekuje narednih dana.

Nema preduslova za dijalog

Politički analitičar Imer Muškolaj smatra da Kosovo i Srbija u ovom trenutku ne mogu da nastave dijalog, iako je možda zvanični Beograd spreman na to. On u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da će Kosovu trebati izvestan period nakon izbora da Kosovo formira nove institucije, pa zbog toga veruje da bi dijalog između dve strane mogao biti nastavljen sredinom sledeće godine.

„Svaki pokušaj vlade (na dužnosti) ili bilo kog drugog da stvori utisak kao da se ništa ne dešava i da se dijalog nastavi, je pogrešan. Najbolje bi bilo da (aktuelna) vlada, zbog novonastale situacije, posredniku, u ovom slučaju EU, jasno stavi do znanja da nije u stanju da nastavi dijalog i da postoje važnija pitanja koja treba rešiti“, kaže Muškolaj.

I poznavalac političkih prilika Armend Muja smatra da Kosovo ne bi trebalo da se bavi procesom dijaloga dok se ne izabere novo državno rukovodstvo, odnosno premijer i predsednik. Dodaje i da Kosovo sada treba da sačeka da se situacija na međunarodnoj sceni razjasni.

„Ne vidim nikakve preduslove (za nastavak dijaloga) ni na međunarodnom nivou, ni na nivou između država ili unutar društava. Mislim na rekonsolidaciju administracije (novoizabranog predsednika SAD-a Džoa) Bajdena, zatim usklađivanje stavova SAD i EU, što je veoma važno i tek tada se možemo nadati približavanju“, poručuje Muja.

Aktuelna vlada na dužnosti bez odluke o dijalogu, EU bez odgovora

Predstavnici aktuelne delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom izjavili su za RSE da još uvek ne znaju da li će dijalog biti nastavljen do završetka izbornog procesa.

„Ne postoji odluka. Čekaju se odluke po ovom pitanju“, rečeno je iz delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom.

Iz Evropske unije nisu želeli da odgovore na pitanja da li će poslednja dešavanja na Kosovu, odnosno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, uticati na tok dijaloga između Kosova i Srbije.

Samo je ponovljen stav da će EU biti u kontaktu sa učesnicima dijaloga Kosova i Srbije, te da je taj proces važan kada je u pitanju evropski put dveju strana. Takođe, EU je ponovo pozvala Kosovo da poštuje i sprovodi sve do sada postignute sporazume u okviru dijaloga.

Muškoljaj: Aktuelna vlada nema legitimitet da nastavi dijalog

Ipak, poznavaoci političkih prilika ne očekuju da će EU vršiti pritisak na Kosovo imajući u vidu slede izbori a zatim i formiranje novih institucija.

Muškoljaj napominje da, u ovom trenutku, dijalog između Kosova i Srbije ne bi mogao da ispuni svrhu u koju se vodi, a to je postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

„Uzaludan je bilo kakav pokušaj od strane bilo koga, u ovom slučaju Brisela kao posrednika, da organizuje nove runde dijaloga u trenutnoj situaciji i to ne bi trebalo da se desi. Nakon odluke Ustavnog suda i raspisivanja izbora, vlada neće imati legitimitet da nastavi dijalog“, podvlači Muškoljaj.

A Muja ocenjuje da Evropska unija neće insistirati na nastavku dijaloga dok se na Kosovu ne održe izbori.

„Evropska unija vrlo dobro zna da dijalog na ekspertskom nivou, iako je bilo napretka, zavisi od političke volje. Bez političke volje ja ne vidim nijedan oblik tehničkog dijaloga“, kaže on.

Dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine u Briselu posredstvom EU. Međutim, 2018. godine je došlo do zastoja zbog taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ali je on obnovljen jula ove godine. Od tada su održana dva sastanka na visokom političkom nivou koje su vodili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz EU je saopšteno da nije bilo novih sastanaka zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG