Dostupni linkovi

Osmani obavila konsultacije o određivanju datuma za vanredne izbore na Kosovu


Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani
Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani završila je konsultacije sa predstavnicima političkih partija o određivanju datuma za vanredne izbore. Ona se 23. decembra sastala sa predstavnikom Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Endritom Šaljom (Endrit Shala) koji je potom novinarima rekao da bi izbori trebali da budu raspisani nakon objavljivanja potpune odluke Ustavnog suda.

„Početak februara bi bio idealan za održavanje paralmentarnih izbora“, rekao je on.

Jetljir Zuberaj (Jetlir Zyberaj) iz Alijanse Novo Kosovo je naveo da bi vanredni parlamntarni izbori trebali da budu što pre održani „kako bi se izbegla eventualna ustavna kriza“.

"Verujem da će u naredna dva dana biti određen datum za kraj januara ili početkom februara", rekao je on i dodao da će Alijansa novo Kosovo na izborima izaći kao deo koalicije „sa nekom od većih partija“.

Osmani je održala i sastanak sa političkim predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu iz redova Srpske liste, te bošnjačke partije Nova demokratska stranka (NDS), i turske KDTP.

Iz Srpske liste se niko nije obratio novinarima.

Fikrim Damka iz KDTP-a je naveo da neće ulaziti u predizborne koalicije imajući u vidu da manjinske zajednice imaju zagarantovana mesta u Skupštini Kosova.

Na kraju se Vjosa Osmani sastala i sa predsednicom Alternative Mimozom Kusari Lilljom (Mimoza Kusari Lila), koja je u Skupštini Kosova poslanica ispred Pokreta Samoopredeljenje.

„Nastavićemo saradnju koju imamo sa Samoopredeljenjem. Ovog puta se nadam i zvaničnom dogovoru“, rekla je ona.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je konsultativne sastanke započela 22. decembra kada se sastala sa predstavnicima Pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Osmani rekao da bi novi izbori trebali da budu što pre održani ali je istakao da nije bilo reči o određivanju konkretnog datuma.

Sa druge strane, Arban Abraši, član predsedništva Demokratskog saveza Kosova, koja je na čelu vladajuće koalicije, je nakon sastanka sa Vjosom Osmani saopštio da će njegova partija na predstojeće izbore njaverovatnije izaći samostalno. Dodao je da bi datum održavanja novih izbora mogao da bude 7. februar.

Sa Vjosom Osmani se sastao i Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) iz redova Demokratske partije Kosova (DPK) koji je potom izjavio da pozdravlja odluku Ustavnog suda napominjući da njegova stranka očekuje da u što kraćem roku bude objavljen novi datum izbora.

Osmani se u utorak sastala i sa Besnikom Tahirijem iz redova Alijanse za budućnost Kosova dok će u sredu razgovarati sa ostalim političkim partijama.

Ovi sastanci dolaze nakon što je Ustavni sud Kosova 21. decembra ocenio neustavnim glas poslanika poslanika Etema Arifija iz Aškalijske partije jer je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama a ipak je učestvovao u izboru Vlade Avdulaha Hotija 3. juna koja je dobila podršku 61 poslanika, upravo onoliko koliko je potrebno.

Sud je u odluci konstatovao da sada predsednik Kosova raspisuje izbore koji se moraju održati najkasnije 40 dana od dana njihovog raspisivanja a Hotijeva Vlada će biti na funkciji dok se ne izabere nova.

XS
SM
MD
LG