Dostupni linkovi

EU očekuje od vlasti na Kosovu posvećenost dijalogu


Zastave EU i Kosova u Prištini
Zastave EU i Kosova u Prištini

Evropska unija (EU) očekuje od svih vlasti na Kosovu da ispoštuje i primeni sve dogovore koj su postignuti u dijalogu, tvrdi portparol EU potvrdivši da će briselske institucije nastaviti da sarađuju sa kosovskim sagovornicima u dijalogu Beograda i Prištine.

Evropski predstavnici za štampu su naglasili da su primili k znanju odluku Ustavnog suda Kosova, koji je u ponedeljak, 21. decembra, ocenio neustavnim glas jednog poslanika jer je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora. On je učestvovao u izboru Vlade Avdulaha (Avdullaha) Hotija 3. juna koja je dobila podršku 61 poslanika, upravo onoliko koliko je potrebno.

Hotijeva Vlada će biti na funkciji dok se ne izabere nova.

Iz Evropske unije se poručuje da očekuju od kosovskih institucija “da preduzmu odgovarajuće korake u skladu sa presudom”.

“EU će nastaviti da se angažuje sa svima na Kosovu kako bi promovisala agendu evropskih integracija i neophodne reforme. Naročito je važno da se Skupština što pre dogovori i usvoji budžet za 2021. godinu”, rekao je jedan portparol EU u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Dan nakon odluke Ustavnog suda koja je objavljena u ponedeljak kasno uveče, Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani započela je konsultacije sa predstavnicima političkih partija o određivanju datuma za nove vanredne izbore.

Prema odluci Ustavnog suda, izbori na Kosovu, bi trebalo da budu idržani najkasnije 40 dana nakon što ih raspiše vršilac dužnosti predsednika države.

XS
SM
MD
LG