Dostupni linkovi

Savjetnik u State Departmentu u posjeti BiH


Derek Chollet u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, 21. juli 2021.
Derek Chollet u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, 21. juli 2021.

Derek Chollet, savjetnik u američkom State Departmentu, stigao je 15. novembra u službenu posjetu Sarajevu, kako bi potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

On će boraviti u BiH do 17. novembra, a pored poslova u Ambasadi SAD-a razgovaraće i sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a trebao bi imati sastanke i sa još nekim bh. funkcionerima.

Tokom boravka u Sarajevu, Chollet će zvaničnicima naglasiti da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj (RS), kao i u Brčko Distriktu.

Prenijeće čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Chollet je krajem aprila pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem opšteg dobra, saopšteno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

On je naveo i da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet dolazi u BiH samo nekoliko dana nakon posjete Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

XS
SM
MD
LG