Dostupni linkovi

Savjetnik State Departmenta dolazi u BiH: Podrška suverenitetu države i OHR-u


Savjetnik u Sate departmentu Derek Chollet u Kijevu, 21. juli 2021.
Savjetnik u Sate departmentu Derek Chollet u Kijevu, 21. juli 2021.

Iz State Departmenta je potvrđeno da će savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet boraviti u Bosni i Hercegovini (BiH), od 15. do 17. novembra, kako bi potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država(SAD) suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

Chollet dolazi u BiH samo nekoliko dana nakon posjete Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu, savjetnik Chollet će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj (RS), kao i u Brčko Distriktu.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Savjetnik će se također sastati s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, izrazivši snažnu podršku američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama. Osim toga, sastaće se sa predstavnicima medija i civilnog društva.

Chollet je krajem aprila pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem opšteg dobra, saopšteno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

On je naveo i da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet je potvrdio poruku državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena, ističući snažnu podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Savjetnik Chollet je naglasio da bh. lideri moraju ispuniti svoje ciljeve kad je riječ o važnim reformama.

"Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, je ono što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast", navedeno je krajem aprila u saopštenju Ambasade u vezi s pozivom Cholleta bh. liderima.

Evropski sud za ljudska prava donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv BiH, pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih. Zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora, ni nakon više od desetljeća, presude nisu provedene.

XS
SM
MD
LG