Dostupni linkovi

Savjetnik u State Departmentu upozorio političare u BiH zbog zapaljive retorike


Derek Chollet, savjetnik u State Departmentu
Derek Chollet, savjetnik u State Departmentu

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet pozvao je političare u Bosni i Hercegovini (BiH) da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem općeg dobra, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Savjetnik Chollet je potcrtao da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet je potvrdio poruku državnog tajnika Antonyja Blinkena, ističući snažnu potporu SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

"Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu da u godini kad nema izbora provede reforme izbornog zakona, uključujući ograničenu ustavnu promjenu u vezi s provedbom presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda u vezi s izbornim procesom, te opće reforme u vezi s jačanjem integriteta izbornog procesa", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Navodi se da promjene izbornog zakona, osim obavezujuće pravne funkcije, imaju za cilj i sprečavanje neregularnosti i miješanja u izbore.

Savjetnik Chollet je naglasio da bh. lideri moraju ispuniti svoje ciljeve kad je riječ o važnim reformama.

"Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, je ono što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast", navodi se u saopćenju Ambasade u vezi s pozivom savjetnika Cholleta bh. liderima.

Europski sud za ljudska prava donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv Bosne i Hercegovine (BiH), pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih.

Zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora, ni nakon više od desetljeća, presude nisu provedene.

XS
SM
MD
LG