Dostupni linkovi

Escobar sa Schmidtom: SAD će učiniti sve da BiH uspije


Gabriel Escobar i Christian Schmidt
Gabriel Escobar i Christian Schmidt

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država(SAD) i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za zapadni Balkan za kraj posjete Bosni i Hercegovini (BiH) razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o "odbrani Daytonskog mirovnog sporazuma".

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Ambasade SAD-a, Escobar je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da sa visokim predstavnikom Schmidtom raspravlja o zajedničkoj privrženosti odbrani Daytonskom mirovnog sporazuma i uvođenju veće funkcionalnosti u BiH.

Dan prije, za kraj posjete BiH, američki diplomata je u video poruci građanima BiH poručio da su “Sjedinjene Države spremne raditi kroz dijalog, ali ako bude neophodno i učiniti sve što je potrebno da osiguraju uspjeh ove zemlje”.

Escobar se tokom posjete BiH sastao s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem te Miloradom Dodikom.
Sastao se i s rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnicima vladajućih i opozicijskih stranaka na nivou BiH i dva njena entiteta.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa uoči posjete BiH je naglasio da “rata u BiH neće biti”, a što se tiče poteza vladajućih u Republici Srpskoj na čelu s Milorarom Dodikom, Escobar je ocijenio da “Dodik štiti svoju moć i bogatstvo”.

Escobar za RSE: Dodikovu agendu ne podržava niko u regiji, uključujući i Srbiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:28 0:00
Inače, funkcija visokog predstavnika uspostavljena je u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, dogovorenim u Daytonu, Ohio, pod patronatom SAD u novembru 1995. Sporazumom je okončan rat u BiH koji je trajao od 1992. godine.
XS
SM
MD
LG