Dostupni linkovi

Kriza vlasti u Crnoj Gori: 'Posljednja ponuda' i poslednja šansa  


Jedan od lidera DF-a  Milan Knežević (u sredini) i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (desno), Podgorica 23. septembra 2020.
Jedan od lidera DF-a  Milan Knežević (u sredini) i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (desno), Podgorica 23. septembra 2020.

Prosrpski Demokratski front (DF) je strankama parlamentarne većine predložio platformu za izlazak iz političke krize u kojoj traži da se u najkraćem roku izabere nova vlada sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije.

“Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je prije godinu predložila naša koalicija, nije ispunio ni naša, a ni očekivanja javnosti, spremni smo da za mandatara podržimo pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA”, navodi se u dokumentu koji su predstavnici DF uputili kolegama iz vlasti.

Prosrpski DF je najjača grupacija u vladajućoj većini u Crnoj Gori, koja je izabrala Vladu Zdravka Krivokapića 4. decembra 2020. uz podršku partnera iz Demokrata i građanskog pokreta URA, lidera Dritana Abazovića. Oni su zajedno osvojili većinu na parlamentarnim izborima u avgustu, čime je prekinuta tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista.

U platformi Demokratskog fronta se navodi da bi nakon postizanja dogovora sa kolegama iz vlasti bio usaglašen koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međusobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine:

“Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama. Sastavni dio sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema" piše u platformi.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević, kazao je 19. novembra u crnogorskom parlamentu da će platforma biti njihova posljednja ponuda partnerima iz vlasti.

„To će biti paket – izbor nove vlade i pevazilaženje svih društveno-političkih podjela i krize u kojoj se nalazimo zahvaljujući svima. I to će biti posljednja ponuda što se tiče DF-a“, poručio je Knežević.

I opozicija ima platformu

Istovremeno dok je DF partnerima iz vlasti uputio platformu za izlazak iz krize, i opozicija je napisala svoju platformu.

Kako je na Twiteru napisao potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović cilj opozicione platforme je “postizanje neophodnog dogovora za dalji demokratski razvoj i jasnu evropsku perspektivu Crne Gore”.

"Svi koji dijele te vrijednosti su dobrodošli", poručio je Šehović.

U platformi čiji su potpisnici : Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića , Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna i stranke manjinskih naroda Bošnjačka, Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija, Forca i Hrvatska građanska inicijativa, se navode sedam tačaka kao “minimum političke saglasnosti za dalji demokratski razvoj države”.

To su : građansko i sekularno uređenje države, poštovanju ljudskih prava, nacionalnih i vjerskih osjećanja, multietnički sklad i uključivanje predstavnika manje brojnih naroda u proces odlučivanja, antifašizam i protivljenje istorijskom revizionizmu, neupitnosti evropske perspektive i članstva u NATO, demokratske reforme, i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.”

Ukazuje se da suštinu građanskog i demokratskog društva ugrožavaju velikodržavni projekti i "sve snažnije i otvorenije aktivnosti ekstremnih desnih struktura koje promovišu antievropski nacionalizam”.

U uvodu Platforme konstatovano je i da “sve izraženiji trend miješanja i uticaja drugih država na unutrašnja pitanja Crne Gore i pojedine političke aktere, ne doprinosi smirivanju tenzija i funkcionalnosti državnih organa, već produbljuje razlike i pogoršava međunarodnu reputaciju Crne Gore".

Platforma DF-a stigla nakon kraha pregovora o rekonstrukciji Vlade

“Posljednjoj ponudi” DF-a za izlazak iz krize prethodio je neuspjeh pregovora o rekonstrukciji Vlade Crne Gore, za šta su iz DF- a optužili premijera Zdravka Krivokapića i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Jedan od lidera DF Milan Knežević je optužio Abazovića da sa Demokratskom partijom socijalista dogovara formiranje manjinske vlade u kojoj bi on bio premijer, što su iz URA demantovali.

Od 41 poslanika parlamentarne većine, 38 je bilo saglasno da Vlada treba da bude rekonstruisana ulaskom političara, uključujući i DF, dok su tri poslanika URA-e insistirali na aktuelnom ekspertskom konceptu.

Vlada je, naime, formirana kao ekspertska, bez političara izuzev potpredsjednika Vlade Abazovića.

Iz DF-a su 1. novembra saopštili da je rekonstrukcija Vlade Crne Gore za njih mrtav politički proces i da oni više neće učestvovati u pregovorima o tome.

Razgovori o razrješenju krize vlasti traju od početka septembra i do sada je održan samo jedan krug pregovora. Drugi, koji je bio najavljen za 10. oktobar, nije održan.

Gotovo odmah po izglasavanju nove Vlade, DF je postao njen najveći kritičar, zato što u njoj nema predstavnika DF-a.

XS
SM
MD
LG