Dostupni linkovi

Ulazak Demokratskog fronta u Vladu Crne Gore za Brisel nepoželjna opcija


Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore i Šarl Mišel (Charles Michel), predsjednik Evropskog saveta, prilikom susreta u Briselu 15. decembra 2020., nepune dvije sedmice nakon što je Krivokapić stupio na dužnost predsjednika Vlade.
Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore i Šarl Mišel (Charles Michel), predsjednik Evropskog saveta, prilikom susreta u Briselu 15. decembra 2020., nepune dvije sedmice nakon što je Krivokapić stupio na dužnost predsjednika Vlade.

Najava rekonstrukcije Vlade u Crnoj Gori, uključujući mogućnost u kojoj bi Demokratski Front (DF) bio deo nove izvršne vlasti u Podgorici, izaziva zabrinost kod mnogih evropskih zvaničnika koji se direktno bave pitanjima Zapadnog Balkana.

Više sagovornika Radija Slobodna Evropa (RSE), smatra da bi to uticalo na reformski proces koji je neophodan kako bi Crna Gora napredovala na evropskom putu.

Oko toga je u utorak, 26 oktobra na spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET) govorio direktor za Zapadni Balkan i Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS), Marko Makovec.

On je pred evropskim zastupnicima, ocenio da DF u novoj vladi ne bi doneo koheziju već bi ova partija mogla da oslabi funkcionisanje, “ionako slabe vlade”.

U izjavi za RSE, Marko Makovec napominje da su pregovori o rekonstrukciji Vlade u toku, ali je Evropska unija (EU) zabrinuta jer bi ulaskom DF-a moglo doći do usporavanja procesa reformi vezanih za EU.

“Ako DF bude pozvan u Vladu, mora biti jasno da će podržati geostratešku orijentaciju koja podrazumeva evropski put. Na kraju krajeva, Crna Gora je bila i ostaće šampion pristupnih pregovora”, izjavio je Makovec za RSE.

Najjači politički savez parlamentarne većine, prosrpski DF, od početka je bio nezadovoljan aktuelnim ekspertskim konceptom Vlade, smatrajući da su njihovi politički predstavnici morali biti u Vladi. Zbog toga su i inicirali rekonstrukciju.

Više naših evropskih sagovornika je podvuklo da nije u praksi EU zvaničnika da se mešaju u unutrašnje poslove jedne suverene države ali da se ovaj otpor Brisela prema DF-u tiče mogućnosti usporavanja reformi, te da se stoga želi, na vreme poslati jasna poruka da se na ovu partiju, iz Brisela ne gleda sa simpatijom.

Opreznija u ocenama, mada sa sličnom porukom, izlazi i Evropska komisija (EK). Portparolka ove institucije, Ana Pisonero je naglasila da demokratija podrazumeva da je na narodu (Crne Gore) da odluči kome će dati svoje poverenje.

“Uvereni smo da će građani Crne Gore dati svoje poverenje i poverenje političkim partijama koje žele demokratiju, transparentnost, vladavinu prava, poštovanje dostojanstva pojedinca i ulazak u EU”, poručuje Pisonero.

I Tonino Picula, izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu ne podržava opciju rekonstrukcije Vlade u Podgorici gde bi DF imao direktno učešće.

Mogućnost ulaska DF-a prema Piculi izaziva određenu zabrinutost jer dosadašnji odnosi i konstantno nepoverenje u heterogenu vladajuću koaliciju ne budi optimizam u pogledu buduće funkcionalnosti, reformskog procesa i puta prema EU.

Picula je mišljenja da ključni porioritet crnogorske vlade treba da bude punopravno članstvo u EU.

Po njemu “to neće biti moguće ako se u pitanje dovode elementi crnogorske državnosti”.

“Po načinu delovanja kojeg su pokazali u aktualnom sazivu crnogorske Skupštine, reč je o političkoj opciji koja je više puta, kako delima tako i rečima, otvoreno demonstrirala da su joj političke konfrontacije i polarizacija društva prioritetniji od reformskog procesa i uklanjanje prepreka na putu Crne Gore prema EU”, izjavio je za RSE, zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

Inače, Vlada Crne Gore je ekspertska koju čine stručnjaci, većinski bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izuzev vicepremijera Dritana Abazovića koji je i lider jednog of koalicionih partnera – Građanskog pokreta URA.

Od početka septembra se vode razgovori o prevazilaženju političke krize između članica vladajuće većine, okupljenih u DF-u, Demokratama i Građanskom pokretu URA.

Rekonstrukcija vlade predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike, no za sad se tome protivi najmanja članica većine URA.

Zbog nastale krize ne isključuje se održavanje novih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG