Dostupni linkovi

DF: Stranke vlasti da se izjasne o izboru nove Vlade Crne Gore do 12. novembra


Lideri Demokratskog fronta na konferenciji za novnare 1. oktobra 2021.

Demokratski front, do petka 12. novembra očekuje odgovor ostalih stranka parlamentarne većine da li prihvataju izbor nove Vlade Crne Gore jer je aktulna izvršna vlast za njih neprihvatljiva.

Kako je saopštio jedan od lidera Demokratskog fronta, inače najjačeg saveza vladajuće većine u Crnoj Gori, Andrija Mandić nakon sastanka sa liderima i predstavnicima stranaka parlamentarne većine, od odgovora partnera u vladajućoj većini će zavisiti dalji dogovori o modelu izbora nove Vlade.

"Interes građana Crne Gore je da dođemo do dogovora, jer je postojeće stanje neodrživo. Vlada (Zdravka Krivokapića) koju smo podržavali nije ekspertska Vlada, nije bila Vlada ove parlamentarne većine, a ponajmanje je Vlada koja je vodila računa o interesima koalicije i Demokratskog fronta i njegovih glasača. Ta Vlada zaslužuje da bude promijenjena", rekao je Mandić.

On je dodao da Demokratski front želi da se zaključi novi koalicioni sporazum za preostale tri godine mandata.

"U petak ćemo dobiti konkretan odgovor da li partneri žele izbor nove Vlade. Našim partnerima smo saopštili da je naša tema, oročena na trideset dana - da u roku od mjesec dana postignemo dogovor o programu i koalicionom sporazumu, dogovor o novom premijeru i sastavu Vlade koji će ispuniti izborna obećanja", rekao je Mandić očekujući da će odgovor partnera biti pozitivan.

Do sastanaka predstavnika stranaka parlamentarne većine je došlo nakon što je Demokratski front proglasio "mrtvim" dvomjesečni pokušaj rekonstrukcije postojeće Vlade Zdravka Krivokapića.

Demokratski front je od samog početka formiranja Vlade Zdravka Krivokapića (4. decembra 2020.) iznosio teške optužbe i izražavao nezadovoljstvo što u toj Vladi nema ni jednog predstavnika ove političke grupacije.

Do kulminacije je došlo u junu ove godine kada je, na inicijativu premijera Krivokapića, razriješen dužnosti ministar pravde Vladimir Leposavić zbog negiranja genocida u Srebrenici. Demokratski front od tada bojkotuje rad plenuma, kada je iznijet zahtijev za promjenom sastava Vlade u koju bi ušli lideri te političke grupacije.

Lideri Demokratskog fronta nisu željeli da odgovore na pitanje, šta ukoliko ne bude volje među stranakama parlamentarne većine da se obavi izbor nove Vlade.

Osim lidera Demokratskog fronta, sastanku su prisustvovali prestavnici Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije, Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije.

Nakon sastanka oglasio se funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica koji je saopštio da se njegova partija "neće izjašnjavati o pojedinačnim modelima, već o onome što je usaglašeni model od strane činilaca parlamentarne većine koji su odbili ili odustali od rekonstrukcije".

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić se izjasnio da je protiv rušenja aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića, već se zalaže za rekonstrukciju Vlade u cilju povećanja efikasnosti njenog rada.

XS
SM
MD
LG