Dostupni linkovi

Najmlađa crnogorska partija prijetnja najjačima


Aleksa Bečić

Najmlađa politička partija u državi, Demokratska Crna Gora, bilježi snažan uspon. Nakon solidnog rezultata na parlamentarnim izborima, zatim preuzimanja funkcija predsjednika opština Budva i Kotor, Demokrate su druga po snazi stranka i u Herceg-Novom gdje će uz postizbornu kombinatoriku takođe preuzeti gradonačelničku funkciju. Nova politička partija zauzima one pozicije u političkoj javnosti, koje su do sada držale tradicionalističke stranke opozicije ali i vlasti.

Vođa Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je prije nekoliko godina izašao iz opozicione Socijalističke narodne partije Srđana Milića (SNP) i sa sobom povukao veći broj funkcionera.

Nezadovoljan trendovima svoje doskorašnje partije, ali i unutrašnjim odnosima, Bečić je formirao Demokratsku Crnu Goru čiji je jedan od prvih dokumenata bio "Deklaracija o stavljanju veta na podjele" i promotivni slogan "Pobjede a ne podjele".

Ključne karakteristike političke partije pod nazivom Demokratska Crna Gora su: izbjegavanje jasnog opredjeljenja stranke o pitanjima koja decenijama dijele crnogorsko društvo, kao što su jezik, crkva, nacionalna identifikacija, odnos prema integracijama u NATO i odnos prema Rusiji.

Demokrate su oštro pozicionirane protiv vladajuće partije kao uzročnika ekonomske krize i izostanka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Demokrate dominantno sprovode političku kampanju u direktnoj komunikaciji sa građanima. Ovu partiju vode uglavnom mladi ljudi koji nisu poznati široj javnosti.

Uniformisanost svih funkcionera simbolom crvene kravate je specifičnost ove stranke kao i tehnokratski i projektni model političkog djelovanja.

U posljednjoj kampanji lider Aleksa Bečić je insistirao na direktnom političkom obračunu sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

"Mrzi nas Đukanović, mrze nas kriminalne strukture. To je logično, mrze nas svi oni koji su otimali od Crne Gore. Mrze nas do tog nivoa da bi sve dali da ova partija ne postoji, da ne postoji naša ideja, da ne postoji naša energija pred kojom svakog dana puca režim Mila Đukanovića. Poručujem im danas, nećemo stati sve dok ne razbijemo svaku jazbinu iz koje djeluješ sa Acom (Aleksandar Aco Đukanović), Branom (Brano Mićunović), Veskom (Vesko Barović) i drugom bratijom udarajući na mladost, na Crnu Goru, udarajući na sve čojsko, sojsko i pošteno što postoji u njoj", rekao je Bečić na završnom skupu u Herceg-Novom.

Aleksa Bečić: Mrze nas svi oni koji su otimali od Crne Gore
Aleksa Bečić: Mrze nas svi oni koji su otimali od Crne Gore


Uz to Demokrate insistiraju na podnošenju krivičnih prijava i tužbi vezanih za aktivnosti državnih institucija kojima je oštećena država.

"Slučajevi, Barazar, Limenka, Carine, Domen Me, Verige, Duvanski kombinat, Utip Crna Gora, o slučaju 130 miliona eura palih garancija... sve to smo mi, dominantno Demokratska Crna Gora procesuirali Specijalnom državnom tužilaštvu sa obiljem dokaza i argumenata. I koji su odgovori tužilaštva – 'samo izviđaj' ", dodao je Aleksa Bečić.

Rezultati ovakvog pristupa su vidljivi kroz rast podrške građana. Na posljednjim izborima u Herceg-Novom i pored besprizorne kampanje protiv lidera Demokrata, Bečićeva stranka je oduzela dio glasova ostalim opozicionim partijama čime će, vjerovatno, zauzeti i treću gradonačelničku funkciju, pored Budve i Kotora.

Izdajnici "tradicionalnih interesa"

Govoreći o fenomenu nove političke partije, metodolog profesor Miloš Bešić uočava nekoliko faktora koji dovode do brzog rasta Demokrata. Jedan je od njih je da su Demokrate novina na političkoj sceni što građani traže, drugi je agilnost na terenu, treći je promptna reakcija na napade i četvrti razlog je činjenica da Demokrate ne upadaju u zamku vječitih crnogorskih podjela koje odgovaraju tradicionalnim partijama vlasti i opozicije.

"Demokrate se drže pozicije da su još uvijek iznad bazičnih rascjepa u crnogorskom društvu ili ih se ne dotiču, što je plod vremena i njihove političke komunikacije. Zbog zasićenja biračkog tijela tim rascjepima, takva jedna strategija Demokrata itekako ima smisla", ukazuje Bešić, te ocjenjuje:

"Strukture vlasti su insistirale na tim podjelama u cilju odbrane sopstvene političke pozicije, a tradicionalnoj opoziciji su jednako odgovarale linije rascjepa, jer su time zadržavale sve prerogative moći opozicije. Takvo pozicioniranje je dosadilo građanima Crne Gore i to nas dovodi do Demokrata koji izvan i iznad svih tih rascjepa grade svoju političku platformu."

Milos Bešić: Demokrate su novina i to građani traže
Milos Bešić: Demokrate su novina i to građani traže


Kada je riječ o budućnosti Demokrata, prema mišljenju profesora Bešića, ta stranka može očekivati oštre napade dijela tradicionalističkih partija.

"Usljed tog noviteta i proizvedenog novog uma, Demokrate smetaju svim postojećim akterima na političkoj sceni. To smeta i DPS-u, a možda još više prosrpskim partijama i tradicionalnoj opoziciji", navodi Bešić.

Miloš Bešić ukazuje da će ova stranka vjerovatno biti meta napada drugih političkih stranaka u Crnoj Gori.

"Možemo očekivati dalje napade od strane prosrpskih partija, prozivanjem Demokrata da su izdali 'tradicionalne opozicione ili srpske interese', kako bi vratili dio srpskog biračkog tijela koje glasa Demokrate. I vrlo vjerovatno da možemo očekivati napade iz struktura DPS-a koje će najvjerovatnije ići, na osnovu onoga što smo vidjeli do sada, ad hominem. Targetiraće pojedince i njihove slabosti i pokušaće da oslabe tu strukturu sa stanovišta napada na integritet pojedinaca koji čine Demokrate", pojašnjava profesor Bešić.

Sve navedeno će se pokazati na predstojećim predsjedničkim izborima, zaključuje Miloš Bešić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG