Dostupni linkovi

Slučaj Zlatica: Sumnje u korupciju


Odbor za antikorupciju tokom saslušanja o slučaju Zlatica, 30. decembar 2013.
Odbor za antikorupciju tokom saslušanja o slučaju Zlatica, 30. decembar 2013.
Klupko, više godina starog slučaja "hotel Zlatica" počinje da se odmotava. Prije dvije godine ga je pokrenuo, tada poslanik manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije i aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević koji je prvi javnosti ukazao na ovaj, po mišljenju značajnog dijela političke i ukupne javnosti, za državu štetan posao: prvo prodaje hotela Zlatica na obodu Podgorice, a potom otkup za daleko veću sumu.

Iako naizgled komplikovana transakcija Vlade i privatnog preduzeća Normal kompani je u stvari sasvim jednostavna. Normal kompani koji je u vlasništvu biznismena Žarka Burića je privatizovao nekadašnje ugostiteljsko turističko preduzeće Crna Gora koje je bilo vlasnik nekoliko hotela.

Iako svjesna da je hotel Zlatica na sjevernom ulazu u Podgoricu podesan za potrebe specijalnih policijskih jedinica koje su, inače, taj objekat prethodno godinama koristile, Vlada ga ne izuzima iz ovog paketa, ali se naknadno "prisjeća" da bi ga bilo dobro zadržati upravo zbog potreba policije, pa ga otkupljuje za 8,4 miliona eura, što je dvostruko više od sume za koju je prodato cjelokupno ugostiteljsko-turističko preduzeće.

"Cijela ova transakcija, od prodaje većinskog paketa UTIP-a Normal kompaniju iz 2006. godine pa do ove kupovine kampa Zlatica od strane Vlade 2011. godine za rezultat ima to što je iz te transakcije Normal kompani izašao sa čistim dobitkom besplatno su dobili hotel Crna Gora, hotel Ljubović nekoliko hiljada kvadrata zemlje u gradu i plus oproštaj duga za komunalno uređenje", navodi funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Koča Pavlović.

Aktuelni ministar vanjskih poslova, ali i bivši premijer i ministar finansija Igor Lukšić je tokom kontrolnog saslušanja od strane skupštinskog Odbora za antikorupciju u ponedjeljak rekao da u cijelom aranžmanu ne vidi korupciju, a da je cio slučaj, u stvari, nastao zbog razlike dva posla koja, po njemu, treba posmatrati odvojeno.

"Ja zaista nijesam ovdje primijetio, niti imam bilo kakva saznanja o bilo kakvom obliku korupcije. Kada kupujete akcije preduzeća vi kupujete vlasnička prava koji su samo jedan dio bilansa stanja. U bilansu stanja vi imate druge različite obaveze, imate na strani onoga što je aktiva različitu imovinu opterećenu ovim ili onim i ta vrijednost akcija ne mora da odražava vrijednost imovine, placa ili nekog drugog objekta do čije se vrijednosti dolazi drugačijom procjenom. Ovo je bio tenderski postupak. Ja sam siguran da vi, ako sada uzmete ovaj kamp Zlatica koji je Vlada kupila, pa mu obezbijedite drugačiju građevinsku namjenu, pa ga isparcelišete, predvidite tamo neku luksuzniju gradnju tom procjenom ćete doći do vrijednosti koja nije više 8 nego 16 miliona eura. Po tom istom rezonu možete reći da je Vlada zaradila jer je kupila nešto što kasnije može valorizovati", kazao je Lukšić.

Opozicija ukazuje na nelogičnosti

Poseban kuriozitet ove afere predstavlja činjenica da je na slučaj "Zlatica" cjelokupnoj javnosti ukazao funkcioner manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije Raško Konjević čiji se stav iznesen u ponedjeljak može interpretirati kao poruka - ja sam ukazao na pojavu, a nadležne institucije neka rade ostatak posla, pa je pred parlamentarcima čak i rekao da sve što je do sada javno izjavio mogu smatrati da je ponovio i na saslušanju koje je do daljeg prekinuto jer se vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković nije odazvao pozivu, a i opozicija traži izdizanje slučaja na viši nivo kroz otvaranje parlamentarne istrage.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta je potkrepljujući svoj zahtjev podsjetio na argumentaciju tadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića koju je Vladi izložio uz predlog za otkup prodatog hotela Zlatica.
Koča Pavlović
Koča Pavlović

"Iz ovoga obraćanja gospodina Veljovića koji traži od Vlade saglasnost da se kupi za potrebe Uprave policije taj prodati kamp. U toj informaciji on kao argument navodi da bi to dobro bilo kupiti da bi se pomogla gradnja hotela Hilton i on kaže u toj informaciji – 40 miliona im treba da izgrade Hilton. Za prvu fazu im treba 16 miliona i hajde da im pomognemo sa 8 miliona. Pa nijesmo do te mjere naivni da ne vidimo o čemu se ovdje radi".

Tokom sjednice skupštinskog Odbora za antikorupciju, poslanici opozicije su ukazali na brojne nelogičnosti koje, po njima ukazuju na postojanje korupcije, a Andrija Mandić iz Demokratskog fronta se, između ostalog, zapitao - zašto Vlada nije našla alternativno rješenje za smještaj policijskih jedinica sa Zlatice kojih, po njemu, ima mnoštvo, a naročito imajući u vidu da prema službenim podacima, sporni objekat i dalje nije odgovarajuć i zahtjeva velika finansijska ulaganja.

"Kasarna u Maslinama, ova kasarna Morača, šta se dešava na aerodromu? Zar nije bilo logično i razumno, da bi se odagnala svaka sumnja da se specijalna jedinica prebaci na neku od lokacija gdje su bile kasarne koje su prazne, neiskorištene? Mislim da se prvenstveno radi o korupciji i da je neko, kako naš narod kaže – omastio brk", smatra Mandić.
XS
SM
MD
LG